Klart med Arizonas invallning

1:45 min

Sen några månader tillbaka kan kemiföretaget Arizona Chemical i Sandarne åter hämta sin råtallolja från Långrörs cisternpark intill fabriken. För nu är mångmiljonbygget av två cisterner med invallning klart.

Efter det stora oljehaveriet 2011, då 800 000 liter råtallolja rann ut i havet, så revs de gamla cisternerna 2013. Men nu står två splitter nya 10 000-kubikskolosser åter på plats.

Dessutom har en skyddsvall byggts som ska hindra eventuella framtida läckage från att leta sig ut i havet.

– Hitintills är vi väldigt nöjda. Det känns som att vi fattat rätt beslut när det gäller att ha mindre höga invallningar direkt runt tankarna där folk måste vara och hantera utrustning och röja snö. Det här blev en bra praktisk lösning, säger VD Patrik Jakobsson som tycker att beslutet har både estetiska och säkerhetsmässiga fördelar.

Det var efter oljehaveriet 2011 som Arizona Chemical bestämde sig för att satsa 25-30 miljoner på att bygga nytt. Några exakta siffror vill inte VD Patrik Jakobsson ge, bara att bygget blivit dyrare än så. Och under tiden har Arizona Chemical också tvingats hyra sin lagring på annat håll:

– Det är naturligtvis omgärdat av en komplex, kostsam och en för miljön mindre bra logistik. Det har varit viktigt för oss att klara den här investeringen i nya lagertankar.

Runt dom två nya silverglänsande cisternerna så finns nu en meterhög vall av mestadels betong.

Vallarna omgärdar också Svenska Minerals cisterner. Skulle en olycka ske så hamnar innehållet innanför vallen eller i en stor gemensam betongbassäng – inte i havet.

Totalt har fyra olika företag lagringsplatser här. Men varje företag gör sin säkerhetslösning beroende på miljöregler och vad de förvarar i sina cisterner.

– Vi förvarar råtallolja och beckbränsle och det är inga varor som är klassificerade och kräver invallning. Men det är klart att man måste göra vad man kan när man varit med om det vi varit med om så det inte sker igen.