Kraftig brand i Pajala

1:12 min

En kraftig brand utbröt vid 17-tiden på ett industriområde i Pajala. Först vid 02:30 konstaterade räddningstjänsten att branden var under kontroll. Till följd av branden är också det fasta bredbandet i Pajala utslaget.

Branden i industrihotellet började vid 17-tiden och var vid 23.30-tiden fortfarande inte under kontroll, enligt inre befälet på räddningstjänsten i Norrbotten, Tomas Wikström.

– Eftersom branden har spridit sig ganska okontrollerat har man tagit ett nytt beslut som innebär att man tar dit en grävmaskin, och försöker öppna upp väggar och tak för att försöka stoppa branden, och rädda det som räddas kan, säger han.

Vid halv tretiden natten till torsdagen var branden släckt, enligt SOS Alarm, uppger TT.

Elden började i en verkstad och har spridit sig till flera andra kontor i byggnaden. Totalt ska det finnas tolv olika företag som har lokaler i byggnaden.

Räddningstjänsten i Pajala har fått förstärkning med en tankbil från Finland. Sammanlagt är omkring tolv man från fyra stationer på plats och jobbar med släckningen.

Till en början fanns det en explosionsrisk, eftersom det fanns gasolflaskor i ett kallförråd intill byggnaden.

Polisen sa då att man spärrat av ett område på 300 meter runt byggnaden. Men enligt Tomas Wikström på räddningstjänsten kunde man plocka undan gasolflaskorna.

Pajala kommun har också bett folk att vara sparsamma med vattenförbrukningen i centralorten tills vidare, eftersom branden kräver stora vattenresurser. Det gäller även efter släckningsarbetet.

Ett annat problem som branden har ställt till är att Pajala är utan internet via fiber.

Orsaken är att en av huvudnoderna, som matar ut bredband, fanns i den brandhärjade byggnaden. Det säger Stefan Magnusson, arbetsledare på företaget Fiber och Elkraft i Norr, till P4 Norrbotten. Företaget är en underleverantör till kommunen, och har själva lokaler i industribyggnaden.

– Jag får åka dit i morgon och titta hur det ser ut, säger Stefan Magnusson.

Att noden har brunnit sönder bekräftas också av Tomas Wikström på räddningstjänsten i Norrbotten:

– Kopplingen, eller noden, som finns i huset har tagit stryk av branden. Den kan man inte laga förrän det blivit tillräckligt kallt så att man kan komma åt den och sätta ihop den igen, säger han.

– Fibermässigt går det inte att komma ut på nätet.

Det är oklart varför det började brinna. När elden väl är släckt kommer polisen att spärra av byggnaden och göra en teknisk undersökning av brandplatsen.

Ingen människa ska ha skadats i branden.