Tillsatser i mat kan orsaka tarmsjukdom och fetma

1:34 min

Tillsatser i mat som används för att förbättra konsistensen kan orsaka kroniska inflammationer i tarmen och övervikt. Det visar ny forskning från USA. Tillsatserna finns ofta i livsmedel som glass, bakverk och salladsdressingar.

Professor Andrew Gewirtz och kollegor på Georgia State University har de senaste åren gjort studier på möss som har fått två vanliga emulgeringsmedel i maten och resultaten presenteras nu i tidskriften Nature.

– Vi testade två emulgeringsmedel som är väldigt vanliga i glass och frysta efterrätter. Emulgeringsmedel i allmänhet förekommer i nästan alla industritillverkade bakverk, såser och salladsdressingar, säger han.

Forskningen visar att tillsatserna gjorde att bakteriefloran i mössens tarmar förändrades och att det kunde orsaka kronisk inflammation. Dessutom ökade risken för övervikt eftersom inflammationen satte kroppens vanliga funktioner ur spel. Mössen kände helt enkelt inte av att de var mätta utan åt mer.

Många människor lider idag av kroniska tarmsjukdomar som Ulcerös kolit eller Crohns sjukdom och frågan är om det kan bero på, eller förvärras, av tillsatser i maten. I USA hoppas forskarna på att börja göra tester på människor om några månader och Andrew Gewirtz tror att resultaten kan vara klara om drygt ett år.

Mer forskning krävs men redan nu tycker han att konsumenter bör vara försiktiga med färdigmat som innehåller tillsatser.

– Försök undvika industritillverkad mat när du kan och läs innehållsförteckningen, säger han.