Fortsatt fällning av oljefatsbomber i Syrien

2:15 min

I går möttes FN:s säkerhetsråd för att följa upp förra årets resolution om Syrien. Resolutionen kräver bland annat ett stopp på det urskillningslösa användandet av så kallade oljefatsbomber i kriget.

Säkerhetsrådet möttes samtidigt som anklagelserna haglar från bland andra Human Rights Watch om att den Syriska regimen fortsätter släppa bomberna på civila.

En tunna släpps från helikoptern, som på amatörbilderna ses sväva högt ovanför en rebellkontrollerad del av staden Aleppo i nordvästra Syrien.

Tunnan är packad med explosiva ämnen och metallskrot, som vid detonation flyger ut över hela kvarteret och ofta är det civila som träffas.

Det har nu gått ett år sedan FN:s säkerhetsråd krävde ett stopp på de så kallade oljefatsbomberna.

Men enligt ny rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch, har bomberna under året fortsatt falla över staden Darr-ha i syd och över Aleppo i norr.

Organisationens bevismaterial består av satellitbilder, videor och vittnesmål, som man säger otvetydigt visar att den syriska regimen ligger bakom, till exempel släpps oljefatsbomberna via helikoptrar säger Lama Fakih, Syrienutredare på människorättsorganisationen Human Rights Watch.

– Rebellgrupperna har inga helikoptrar, det har däremot den syriska regimen, säger Lama Fakih.

Enligt siffror från den regimkritiska organisationen Syriens nätverk för mänskliga rättigheter, har omkring 6000 civila dödats av oljefatsbomber sedan säkerhetsrådets förmaning förra året.

Den syriska presidenten Bashar al-Assad har samtidigt förnekat att hans styrkor bär ansvaret, i en intervju med BBC för några veckor sen.

– Vi har inga tunnor, precis som vi inte heller har några kastruller, vi har bomber, missiler och kulor, sa en skrattande Assad.

Intervjun har väckt ilska, inte minst på Human Rights Watch.

– Assad är oärlig när han säger att de inte använder oljefatsbomber, att han dessutom skojar om det, visar hur lite regimen bryr sig om civila liv, säger Lama Fakih.

Human Rights Watch vill nu att FN:s säkerhetsråd inför ett vapenembargo mot den syriska regimen, så väl som mot alla rebellgrupper inblandade i attacker mot civila.

– Det är dags att rådet börjar se till att deras egna resolutioner efterlevs, säger Lama Fakih.