En av vårens tungviktare på svenska teaterscener

3:50 min

Emma Broström gillade inte barndomen, men idag är hon en flitigt anlitad barnteaterdramatiker och dramaturg och spelas på barnteaterscener i Blekinge Kronoberg, Stockholm och Göteborg i vår. Och detta med pjäser om att inte passa in som ung och saga i rapversion. Vi ska till Blå stället i Angered i Göteborg där man sätter upp En är ilsken, en är rädd, en gör allt för att bli sedd om hur det är att vara barn när en förälder dör.

Scenen är en tvättstuga där Liten vill leka och skoja medan Större kämpar för att hålla ihop i sorgen efter att pappa har gått bort. För skådespelaren Emmeli J Stjärnfelt är det första gången hon gör barnteater och hon beskriver Emma Broströms text i pjäsen som precis.

– Den är väldigt exakt i allting, ganska rak så det mesta av jobbet här är att man måste lägga in väldigt mycket fantasi i det fysiska för att måla upp en värld som är parallell till texten på något vis och sen just för barn att man ska ha det här lekfulla och få med allting.

Kan man märka att detta är en pjäs av Emma Broström?

– Jag tror det, sen får väl andra svara på det, säger Emma Broström. Men jag tror att man igen ganska mycket av språket och stilen, i alla fall är det många regissörer som säger det. Absolut. Alltså jag tänker även när jag skriver för vuxna så handlar det om en slags lekfullhet även om det är tunga ämnen. Min mamma brukar alltid bli arg på mig... (skratt) Jag skriver mycket om död och hemskheter och det har inbland varit ett problem för teatrar, men framförallt för marknadsavdelningen. De vill helst inte gå ut med att det handlar om en pappa som död. Däremot har det aldrig, som jag har upplevt det när jag mött min publik, varit ett problem för barnen.

Och det är ofta tunga ämnen Emma Broström tar sig an hon har till exempel skrivit om flera pjäser om självmord, hon berättar att hon kan bli som besatt av ett ämne, hon läste om forskning om ungas mobilanvändning för Stoneface/duckface-pjäsen som kommer i Stockholm i mars.

Förutom Angeredsteaterns uppsättning har Emma Broström också gjort en slags rapsaga för Regionteatern Blekinge Kronoberg av Bröderna Grimms Lycko-Hans där hiphopgruppen Movits! Inspirerade till att skriva på rim om etik och moral.

Som dramatiker är det tacksamt att skriva barnteater efter som efterfrågan på nyskrivet är mycket större tycker Emma Broström. Samtidigt ställer det också högre krav på teater och skolor att förvalta de här ämnena.

– Jag vet när jag skrev en monolog som jag tyckte skulle passa jättebra för gymnasiet fast det kanske egentligen var en vuxenmonolog. Och jag hade möte med några lärare som sa "det här kommer vi aldrig visa för våra elever för vi har inte tid att prata med dem om det". Så det känns viktigt att man i det här stressade samhälle ändå använder konst och konst för barn att faktiskt våga prata med sina barn om vissa ämnen, säger Emma Broström.

En är ilsken en är rädd en gör allt för att bli sedd i regi av Eleftheria Gerofoka

Scenografi Lovisa Pihl & Fabian Sahlqvist
Originalmusik och ljud Martin Fremling
Ljus Reinhold Erzmoneit
Koreografi Soledad Howe & Phax Ahmada

I rollerna: Sergej Merkusjev, Emmeli J Stjärnfelt  och Phax Ahmada

Premiär på Angeredsteatern 27 februari.