Sprutmålade gräsmattor i torkans Kalifornien

7:07 min

Sveriges Radios USA-korrespondent Agneta Furviks road trip i den extrema torkans spår fortsätter. Kalifornien är nu inne på det fjärde året av den värsta torkan på minst 150 år och hur hårt det slår mot de jättelika odlingarna av frukt, grönsaker och annan mat i Central Valley-dalen, nedanför Sierra Nevadas berg. Vi hälsar på dem som faktiskt tjänar en slant på torkan och som erbjuder nya lösningar för de villaägare som inte längre kan vattna sina gräsmattor. De sprutmålar nämligen gräsmattorna med grön färg. Reportage av Agneta Furvik.

Det är dags att fixa till ännu en uttorkad kalifornisk gräsmatta, och George Cantu drar igång den lilla rullande sprutmålningsmaskinen.

Gräset är gulbrunt, strävt och dött. Om någon timme, när George om är färdig, kommer det att vara intensivt grönt och gräsmattan vacker och perfekt.

– Det ser inte ett dugg konstgjort ut, bara väldigt naturligt, säger George:

När gräset är grönt igen har George Cantu och företaget Turfmedix, som fritt översatt betyder Grässjukvårdarna, tjänat ännu en hacka, och villaägaren är nöjd med att slippa se torkans härjningar på den egna tomten.

George halar upp mobilen och visar mig nöjt några före- och efter-bilder av gräsmattor han sprutmålat:

Hela den jättelika delstaten Kalifornien är drabbad av extrem torka, men här i den södra delen av Central Valley är läget absolut värst.

Därför har det här i dalen uppstått en ny och snabbt växande nisch av företag som erbjuder sprutmålning av folks gräsmattor, Turfmedix ägare Derik Jakusz drog igång för ett och ett halvt år sedan och sedan dess har det gått bra.

– När folk upptäcker att skillnaden mellan att sprutmåla och att lägga ut plastgräs handlar om att betala 10 cent eller 10 dollar för samma yta, då är det många som hakar på, säger Derik:

Men, vad innehåller den här färgen? Är den giftig? Kan barn och husdjur leka på en målad gräsmatta?

George ler, han får samma frågor varenda gång han och färgsprutan rycker ut på ett nytt uppdrag, och ger då lugnande besked.

– När gräset väl torkat så sitter gräset där det sitter, säger George.

Ägaren Derik förklarar att färgen mer liknar hårfärg än målarfärg. Vätskan innehåller dessutom växtnäring och kapslar in grässtråna, något som enligt Derik gör att de är bättre rustade när den kaliforniska vårsolen börjar bränna ordentligt:

Men även i det skönhetsfixerade Kalifornien reagerar många med skepsis på detta nya gräskosmetologiska fenomen.

Derik säger att skiljelinjen går mellan dom som bara hört om målade gräsmattor, och dom som sett dom med egna ögon. Så responsen är lite blandad.

– Men när folk väl sett hur bra det ser ut vill dom också måla sina gräsmattor, säger Derik, som också fått flera kunder bland fastighetsmäklare som vill snygga till objektens trädgårdar innan de fotograferas och läggs ut på nätet.

Men även om gräsmålningen ökat Turfmedix omsättning, säger sig Derik Janusz mycket hellre se ett Kalifornien skonat från den extrema torka som förstör så oändligt mycket mer än människors gräsmattor, så att han slapp erbjuda detta alternativ.

Kalifornien är dock sedan länge vant vid artificiella alternativ till naturliga förlopp. De flesta vänjer sig sannolikt även vid sprutmålade gräsmattor nu när vattnet inte längre räcker till för att vattna villaträdgårdarna.

Det är bara sedan i höstas som privat vattning kan ge böter, trots att torkan är inne på sitt fjärde år. Vatten är en starkt politiserad fråga i det soliga Kalifornien, och alla begränsningar ses som ingrepp i människors medborgerliga rättigheter och som käppar i hjulen för jordbruksindustrin. 

Men det är ett faktum att i detta ständiga Medelhavsklimat, med mycket minimal årsnederbörd även under normala år, finns det ingen egentlig naturligt fördelad, eller tillräcklig, tillgång till vatten. Vare sig för människor, djur eller odlingar.

Central Valley är ändå ett av världens mest högproduktiva jordbruksområden, som förser USA med hälften av dess frukt och grönsaker, och bland annat står för 80 procent av hela världens mandelproduktion.

Produktiviteten beror till en helt avgörande del på avancerade mänskliga ingrepp, för att få både ytvatten och grundvatten att räcka till.

Ytvattnet fylls på av nederbörd, där snön i bergen är allra viktigast och fungerar som ett långsiktigt lager.

Smältvattnet lagras i jättelika vattenreservoarer, och leds vidare i mil efter mil av bevattningssytem. Det rinner också ner i floder och vattendrag som dämts upp och omdirigerats, ner till dalens odlingar.

Men efter flera års uteblivet snöande är Sierra Nevadas snötäcke nu nere på tolv procent av det normala, och floder, sjöar och reservoarer har inte haft så låga vattenstånd på många decennier.

20-åriga Shelley Tennyson har ända sedan hon var riktigt liten sett vattennivåerna sjunka i den stora Lake Oroville, där hon varje år tillbringar somrarna hos sin farmor.

– Nu är det värre än någonsin, så illa att det inte ens går att lägga till med båt längre, berättar Shelley. 

På min resa i dalen kör jag förbi flera tidigare stora, men nu helt uttorkade, floder. Enligt de dagliga larmrapporterna och tidningsrubrikerna står flera på tur.

I brist på ytvatten borrar nu de som har råd efter grundvatten. Brunnsborrning är nästintill oreglerad i Kalifornien, och kommersiella storodlare med gigantiska vattenbehov anklagas allt oftare för att dränera grundvattnet så det drabbar alla.

Det finns platser där människor tvingas använda flaskvatten till precis allt, samtidigt som de är omgivna av prunkande fält av mandel- och citrusträd.

Med krympande grundvattenvolymer ökar också salthalten, och vid tillräckliga koncentrationer kommer vattnet att bli helt obrukbart.

Här i Central Valley har jorden dessutom ovanligt höga halter av arsenik, halter som blir allt högre när vattenmängderna blir allt mindre.