Ekelund visade god form i Malmö

2:06 min

Sprintstjärnan Irene Ekelund visade god form inför inomhus-EM i Prag i mars. På Malmö Games sprang hon två gånger 7,35 sekunder på 60 meter.

– Jag är jättenöjd över att gå till final, säger 17-åringen.

Irene Ekelund var tillsammans med längdhopparen Erica Jarder de enda svenska EM-inslagen i friidrottsgalan Malmö Games på onsdagskvällen. Mot världseliten visade Ekelund upp god form på 60 meter inför inomhus-EM i Prag 5-8 mars. Först noterades hon för 7,35 sekunder i sitt kvalheat och i finalen blev det samma tid.

–Det gick ju bra. Allt jag tänkte på var att alla var så snabba. Jag är jättenöjd över att gå till final, säger Ekelund.

I helgen satte 17-åringen svenskt juniorrekord när hon tog hem guldet på inne-SM på 60 meter med tiden 7,26 sekunder. Malmögalan var den tredje tävlingen inom en vecka - förutom SM sprang hon även XL-galan i Stockholm förra veckan.
-Jag är trött! Sprang ju fem lopp i SM i helgen och ska köra i helgen igen. Men jag ska försöka spara mig till EM, säger hon.

Genrep i Göteborg

Genrepet blir junior-SM i Göteborg kommande helg, där Ekelund ska springa 60 meter och hoppa längdhopp. Hon var nöjd med tiderna i Malmö.
-Det är väl bra. Det är i alla fall under EM-kvalgränsen på båda loppen. Jag hoppas på en semifinal.

TT: Vad behöver du förbättra där?

–Det är väl starten. Trycka på lite mer.

Vann gjorde världsettan Murielle Ahoure, Elfenbenskusten, på 7,14 sekunder.

Med siktet på att hoppa långt i OS i Rio de Janerio 2016 har längdhopparen Jarder, som slog igenom med sitt brons i inomhus-EM i Göteborg 2013, ändrat sin hoppteknik. Nu tar 28-åringen ett och ett halvt steg i luften direkt efter avstamp. En ändring som har påverkat jämnheten.

– Jag hade nog förväntat mig att det skulle gå bättre, men det är ju naivt med tanke på att jag hoppat väldigt många längdhopp på det andra sättet, sade hon till TT dagen före onsdagskvällens Malmö Games.

Där mötte hon en ny mätteknik. Galan testade att mäta den effektiva hopplängden - via en hoppzon mättes längderna från punkten där avstampsfoten lämnade banan.

Jarder fick det inte riktigt att stämma. Med fem godkända hopp fick hon hoppserien 6,46-6,52-6,41-6,48-6,44. Bedrövligt, ansåg Jarder. Någon oro för EM har hon dock inte.
–Nä. Jag hade ingen kräm i benen nu. Resultaten berodde inte på tekniken i dag, säger Jarder.


Inomhus-EM: 


Den 5-8 mars avgörs inomhus-EM i friidrott i Prag. Förbundskapten Karin Torneklint har i nuläget tagit ut tolv aktiva. Truppen kan utökas till och med söndag.

Följande svenskar har en EM-biljett: Irene Eklund (60 meter), Anna Silvander (800 meter), Angelica Bengtsson (stav), Michaela Meijer (stav), Erica Jarder (längdhopp), Khaddi Sagnia (längdhopp), Erik Hagberg (60 meter), Andreas Almgren (800 meter), Johan Rogestedt (1 500 meter), Staffan Ek (1 500 meter), Michel Tornéus (längdhopp), Andreas Otterling (längdhopp).