Riksbanken gör första köp av statsobligationer

1:18 min

I dag börjar Riksbanken köpa de första statsobligationerna med ett totalt värde på tio miljarder kronor. Allt i syfte att pressa ner räntorna ytterligare och få bättre fart på ekonomin.

– Från början var ju det här ganska ångestladdat när beskedet kom, i och med att vi inte har varit i den här situationen förut, säger Olof Manner, chef för makroanalys vid Swedbank som är försiktigt positiv till åtgärden.

– Det är ett experiment det här, och det finns många som anser att det inte behövs – att det bygger bubblor på finansiella marknaden, på aktiemarknaden, att det påverkar huspriser på fel sätt och så vidare. Jag har ingen klar åsikt i detta, men det är ett oprövat kort.

Totalt tio miljarder kronor ska alltså Riksbanken köpa statsobligationer för i olika omgångar med början i dag.

Med mer pengar därmed i omlopp ökar förutsättningarna att inflationen når närmare två procentsmålet som är satt för en stabil ekonomisk tillväxt.

Summan på just tio miljarder kronor är i sammanhanget relativt liten men kan mycket väl följas av fler statsobligationsköp.

– Om inflationsförväntningarna fortsätter att vara låga, och på så vis kan störa lönerundan som börjar, eller om kronan går starkt. Då tror jag att Riksbanken kan agera ytterligare, och kanske att sänka räntan ytterligare ett steg och öka upp de här köpen av obligationer på marknaden, säger Olof Manner på Swedbank.

Med ett lika stort paket till?

– Ja, som Riksbanken har sagt så kan de göra det hur mycket de vill. Det här är ju ett sätt som centralbankerna i Europa har valt att gå, och vi får väl se om det fungerar, säger Olof Manner.