Familj tros ha drogats av ugnsplåt

Familjemiddagen slutade på sjukhus. Bara efter några tuggor började allt snurra, och fem personer i olika åldrar blev kraftigt påverkade. De misstänks ha blivit förgiftade av något slags hallucinogen drog från ugnsplåten.

På menyn hos familjen i Sollefteå stod i måndags kväll köttbullar, sallad och pommes frites. Men efter bara en liten stund började allt snurra, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

Fem personer blev kraftigt påverkade, med obehagskänslor, hallucinationer, muntorrhet och hjärtklappning. De förstod att något var väldigt fel och togs till sjukhus med ambulans.

Rätt snart riktades misstankarna mot själva ugnsplåten. Familjen var nyinflyttad i lägenheten, plåten kan tidigare ha använts till något som lämnat drogrester.

– Ett barn i familjen som inte åt av pommes friten blev inte påverkat, därför tror vi att det kan vara plåten, säger Jonas Höjer, läkare på Giftinformationscentralen som kopplades in på fallet, till TT.

Polisen har tagit hand om plåten och skickat den på analys. Exakt vad det är för drog vet han inte förrän proverna är klara.

– Jag gissar utifrån symptomen på någon narkotisk svamp med ett toxiskt ämne som heter psillocybin.

Familjen blev snabbt återställd och kunde lämna sjukhuset.

– Den här typen av förgiftningar är relativt ofarliga, säger Jonas Höjer.