Pajala utan bredband efter häftig brand

1:57 min

En häftig brand har härjat på ett industriområde i Pajala under kvällen och natten. Branden startade i ett garage i ett företagshotell vid 17-tiden och elden hann sprida sig eftersom räddningstjänsten inte fick upp porten till garaget, berättar inre befäl Thomas Wikström.

Först vid halv tretiden i natt konstaterades att branden var under kontroll.

Totalt ska det finnas elva företag i den byggnad som brunnit och till följd av branden är också det fasta bredbandet i Pajala utslaget.

Orsaken är att en av huvudnoderna, som matar ut bredband, fanns i den brandhärjade byggnaden. Den kan man inte laga förrän det blivit tillräckligt kallt så att man kan komma åt den.

– Det kan dröja och det beror också på var i huset den sitter, säger Thomas Wikström, inre befäl på Räddningstjänsten.

Att Pajala nu inte har något fungerande bredband påverkar förstås många olika verksamheter. Hälsocentralen i Pajala kan inte ta emot några bokade patienter idag och det beror helt enkelt på att de inte kan läsa några journaler. Hälsocentralen tar därför bara emot akuta sjukdomsfall.

Släckningsarbetet har också krävt en hel del vatten och det kommer också eftersläckningsarbetet att göra och Pajala kommun uppmanar därför alla att vara sparsamma med vatten.

Det är ännu oklart varför det började brinna.