Sametinget träffade FN specialrapportör

Företrädare för sametingen vill återigen att FN:s specialrapportör ska granska hur de nordiska länderna sköter frågor som rör samer. De tog man upp med FN:s specialrapportör Victoria Tauli Corpuz i Rovaniemi igår.

 Det var fem år sen som dåvarande Specialrapportör i urfolksfrågor James Anaya skrev sin första rapport där de nordiska länderna fick uppmaningar att stärka samers självbestämmande, rätt till mark och vatten samt förbättra språk- och utbildningssituaitonen.

Aile Javo ledare för samerådet som var med i träffen säger att det vore nödvändigt med en ny rapport för att se hur länderna sköter sig. Hon tycker inte att det hänt så mycket sen fem år tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio