Det koloniala arvet under lupp i nytt forskningsprojekt

2:25 min

Vilken roll hade samerna när Sápmi koloniserades och vilka spår sätter kolonialismen i dagens samhälle?
Det är två av huvudfrågorna i forskningsprojektet En kolonial arena som leds av arkeologen Jonas Nordin som är knuten till både Uppsala universitet och Historiska museet i Stockholm.

Jonas Nordin bläddrar i en utskrift ur tidskriften Tornedalen från 1937, där lönelistan från Kengis bruk utanför Pajala från 1661 omnämns. Här finns Tomas Lapp med fru och fem barn som fick sju riksdaler i lön samt Hans Persson Lapp som med sin familj fick samma lön. Vilka sysslor de utförde är dock oklart.

En gammal teckning från bruket visar också ett par kåtor och en njalla (förrådsbod) som är placerade på en ö i Torneälven, en bit från själva bruksområdet.
-Det är ett mönster som går igen från den här tidens kartor och bilder - det samiska finns alltid där. Men det är historieskrivningen efteråt som inte intresserat sig för det samiska, säger Jonas Nordin.
Detta har enligt Jonas Nordin i vetenskapen och litteraturen mestadels beskrivits som storskaliga industriprojekt - det samiska perspektivet har alltså saknats menar Nordin, trots att källmaterialet finns.

Forskningsprojektet En kolonial arena ska utgå från tre tidiga bruks- och gruvprojekt i Norrbotten på 1600-talet; Kengis bruk, Nasafjäll och Silbojokks bruk i Arjeplog samt gruvbrytningen kring Kvikkjokk i Jokkmokk.

Jonas Nordin menar att samerna spelade en central roll för dessa gruvprojekt - de hade kunskaper om geografin, klimatet och vädret, de var arbetskraft och deras renar användes för transporter.
Men arbetet skedde ofta under tvång samtidigt som kyrkan tryckte på med sitt missionsarbete, som stundtals var mycket brutalt och våldsamt.

-Samerna blev allt mer trängda och samtidigt som deras land koloniserades så utsattes de också för en mental kolonialism.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio