Bokrean lockar folk trots att näthandeln ökar

3:19 min

Fortfarande tycker många att det är något speciellt med att köpa böcker i butik. I onsdags vallfärdade kunder till Stockholms bokhandlar för att fynda på bokrean. 

De säger ungefär samma sak, bokslukarna: att det är något speciellt med att köpa böcker i butik. Att hålla i dem, bläddra i dem och känna doften av dem. I onsdags startade årets bokrea och utanför många av landets bokhandlar ringlade köerna långa redan innan man hade hunnit öppna dörrarna. På Science Fiction-bokhandeln i Gamla stan i Stockholm är bokrean en happening i sig. Sofia Flodin Hernryd har jobbat under bokrean i flera år. Enligt henne ger rean ett tillfälle att sälja ut gamla boktitlar och locka nya kunder.

– För oss är det ju lite rusning när det står tjugofem personer där och väntar och vill komma in klockan åtta. Vi är inte världens största bokhandel men vi är ju väldigt specialnischade på Science fiction, Fantasy och skräck, så vill man ha just den genren kommer man hit.

Vad betyder bokrean för just er butik?

– Det är lite fest, det är lite tradition. Och det är ett tillfälle för oss att få stöka om i bokhandeln och kanske ibland locka in nya kunder. Det är den här årstidens höjdpunkt, säger Sofia Flodin Hernryd.

I Science Fiction-bokhandeln möter jag Mikael Holmlund som har varit på reajakt sedan klockan 8 på morgonen. På ryggen har han en enorm ryggsäck, fullastad med dagens bokfynd.

– Det är väldigt blandat. Allt från folklore till spelböcker och seriealbum. Det är främst de böcker som de inte lägger upp i reakatalogerna som jag är ute efter. Det som är lite mer udda.

Får du plats med något mer där?

– Absolut, det är nog inga problem, säger Mikael Holmlund.

Idag är det många som handlar sina böcker på Internet. 2006 var ett svårt år för bokhandlarna i Sverige, då man såg en kraftig nedgång av försäljningen i butik samtidigt som handeln på internet ökade. Idag har läget stabiliserats och nu säljs lika många böcker på internet som i butikerna, enligt branschorganisationen Svenska Bokhandlareföreningen. På Akademibokhandeln vid Fridhemsplan i Stockholm står Sonja Dupé med en trave böcker i famnen. Hon tror att bokrean fortfarande fyller en viktig funktion, trots att man idag kan köpa det mesta på internet. För henne är det något visst med att handla böcker i butik, det är helt enkelt inte samma sak på nätet.

– Det är hela proceduren kring att välja en bok och känna på en bok och köpa flera böcker. Det är inte riktigt samma känsla på nätet att bara klicka och lägga i en varukorg, säger hon.

Det verkar som att den årliga bokrean fortfarande är en viktig händelse, både för kunder och för bokhandlare. Enligt Svenska Bokhandlareföreningen, står bokrean för ungefär fem procent av den årliga omsättningen. Sofia Flodin Hernryd på Science Fiction-bokhandel ser också ljust på framtiden. För det är just besökarna i butiken som får försäljningen att gå runt.

– Det är klart att bokhandlar i hela Sverige kämpar mot nätbokhandlarna, men det finns fortfarande de som tycker att det är roligt att gå ut med en stor korg och plocka på sig kassar med riktiga pappersböcker och ha dem i handen och läsa. Och det är de kunderna vi lever på, säger hon.