Här är Sveriges nya stjärnkrogar i Guide Michelin

Guide Michelin har upptäckt Malmö. I den nya guiden över nordiska restauranger får Sveriges tredje stad tre nya stjärnkrogar. Och Stockholm kan numera stoltsera med tre tvåstjärniga krogar, då Oaxen krog får sin andra.

I Malmö tilldelas restaurangerna Ambiance à Vindåkra, Bloom in the Park och Vollmers varsin stjärna. I Stockholm får Oaxen Krog sin andra stjärna och restaurang Volt tilldelas en första.

I Göteborg har Koka och SK Mat & Människor tilldelats sina första stjärnor. Århus är den andra nya nordiska staden som nu uppmärksammas.

"Den nya vågen av det skandinaviska köket har verkligen höjt ribban i den här delen av världen. Århus erbjuder en varierad gastronomi, medan den härligt bördiga regionen Skåne erbjuder en uppsjö av högsta kvalitetsråvaror på Malmös tröskel", säger Rebecca Burr, redaktör för Michelin Guide Nordic Cities 2015, i ett pressmeddelande.

I den nya Michelin Guide Nordic Cities 2015 får Sverige 21 stjärnor, fördelat på 18 restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Möjligheten för svenska restauranger att finnas med i guide Michelin har tidigare bara gällt stjärnkrogar i storstadsregioner. Men med "Guide Michelin Nordic Countries" kan nu guldkorn från hela landet komma med.

Under sitt Sverigebesök förra året meddelade Michael Ellis, direktör för Guide Michelin, att den nordiska regionen ur ett gastronomiskt perspektiv blivit både dynamiskt och evolutionärt.

Samtidigt är Norden ett geografiskt stort område varför det är en extra utmaning för kroginspektörerna att hitta de verkliga guldkornen.

Första Guide Michelin gavs ut 1900 och delades ut gratis till alla som köpte en bil. Den listiga tanken bakom guiden var att få motorister att slita på sina däck och sprida intresset om bilar så att försäljningen av dem ökade.

I guiden betygsätts maten med stjärnor där tre stjärnor är full pott och innebär betyget "värd en resa i sig". Service, miljö och övriga intryck får betyg genom korslagda bestick (1-5 bestick).

2014 hade 13 svenska restauranger i Stockholm och Göteborg stjärnor i Guide Michelin. Mathias Dahlgren Matsalen och Frantzén förärades med bäst betyg - två stjärnor var.