Ankarberg Johansson vill inte bli partiledare

2:39 min

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare i Kristdemokraterna, ger upp försöken att bli partiledare efter Göran Hägglund. Nu berättar hon för Ekot om beslutet att hoppa av matchen om KD-ledarposten.

– Jag bedömer att jag inte har det stöd som krävs för att föreslås som partiledare, säger Acko Ankarberg Johansson till Ekot.

Vad har fått dig att dra den slutsatsen?

– Jag har varit glad över det stöd jag har fått av distrikt och avdelningar. Men jag måste också göra en avvägning om det är tillräckligt för att kunna bära hela vägen fram. Jag bedömer att det inte är så.

Hur känns det att fatta det här beslutet?

– Jag kommer att fortsätta arbeta för partiet. På det viset är det ingen förändring för mig, för Kristdemokraterna behövs i svensk politik.

Acko Ankarberg Johansson kandiderar inte heller till en plats i partistyrelsen, men den 11 februari i år var det annorlunda ljud i skällan.

Ankarberg Johansson meddelade då att hon, efter noga övervägande, beslutat sig för att ställa upp som kandidat för att ta över efter Göran Hägglund.

– Jag funderade ganska länge. Först  var det ett par dygn av en känsla av overklighet. Sen tog jag god tid på mig innan jag bestämde mig, sade hon till P4 Jönköping.

Nu har Ankarberg Johansson alltså ändrat sig, och det verkar det alltså bli en kamp om KD-ledarposten mellan tre kandidater: Ebba Busch Thor, Jakob Forssmed och Penilla Gunther.

Men så sent som i går kunde Ekot berätta att det eventuellt finns ett ännu icke kungjort namn med i matchen.

– Jag skulle tro att det blir någonstans mellan tre och fem. Det är som att gå till andra chansen i Melodifestivalen, så vi får se, sade en något kryptisk Chatrine Pålsson Ahlgren, ordförande i KD:s valberedning, till Ekot i går.

Vem denna joker skulle kunna vara är således fortfarande oklart. Flera kristdemokrater har i media tackat nej till att bli partiordförande, däribland gruppledaren Emma Henriksson och förre bostadsministern Stefan Attefall.

EU-parlamentarikern och förre nyhetsankaret på SVT, Lars Adaktusson, har också avböjt. Pålsson Ahlgren kan dock inte svara på om Adaktusson kan komma att bli ett sista namnet när valberedningen nu ska utse ett antal huvudkandidater.

– Det kan jag inte svara på, det är omöjligt för mig att svara på, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.