Brist på behöriga frisörer

Utbildningssystem och brist på handledare. Det är några av anledningarna till att frisörer med gesällbrev minskar. Jenny Bondesson i Karlskrona får inte tag på frisörer till sin salong.

Det är brist på behöriga frisörer i Blekinge. Det vill säga frisörer som tagit sitt gesällbrev. Och antalet frisörer som tar gesällbrev har minskat i Sverige. Från 550 stycken för fem år sedan, till drygt 300 2014. Och det här beror bland annat på utbildningssystemet.

Sedan flera år tillbaka måste de som läst till frisör på gymnasiet jobba 3000 timmar med en behörig handledare efter studenten innan de kan göra sitt gesällprov. Men det är inte helt lätt att hitta handledare och salonger som kan ta emot en, vilket leder till brist på behöriga frisörer.

Beror på lathet
Och det här är något som Jenny Bondesson fått erfara. Hon är frisör sen 28 år tillbaka och driver en salong i centrala Karlskrona . Jenny Bondesson har annonserat efter folk till sin verksamhet, men det är inte tillräckligt med behöriga som har ansökt. Istället tar hon in studenter som samlar in sina timmar får ett framtida gesällprov. 

– De blir inte behöriga idag, de går inte färdigt sin utbildning. Det är svårt att få en sån plats, det kräver en löneutbetalning. Och i vissa fall blir de lite lata. Man hyr en stol någonstans och känner att man kan tjäna lite pengar. Då blir det inte av helt enkelt.

Ljuger för kunden
Jenny Bondesson menar att det är viktigt med behöriga frisörer. Hon menar att det är en yrkesstolthet och ett bevis på att man kan det man gör. Men hon tror inte att kunderna känner till huruvida man går till en obehörig frisör eller inte. 

– Det är många salonger som tar samma pris som vi eller ännu högre, men jag tycker att man ljuger för kunden där.

Det är svårt att säga om en frisör är bättre eller sämre bara genom gesällbrevet menar Jenny Bondesson.

– Det är ett yrke där du ska ha det i händerna. Men jag pushar ändå för yrkesstoltheten.

Brist i hela landet
Stina Freij, 21, har precis tagit sitt gesällbrev. Flera av de som hon studerade tillsammans med har lämnat frisöryrket. Det är för svårt att få anställning helt enkelt. Hon menar att hon vill ha ett gesällbrev som bevis på att hon kan det hon gör.

– Jag kan visa det för mina kunder om de är nyfikna. 

Och Arbetsgivarorganisationen bekräftar bilden av en frisörbrist. 

– Våra medlemmar vill anställa behöriga frisörer, men de finns inte att få tag på, säger Staffan Westman, vice vd på Frisörföretagarna.

Vill inför certifikat
Organisationen vill införa en särskild certifiering för frisörer, som ska inkludera krav på gesällbrev. Och Staffan Westman tror att många i branschen vill gå ännu längre. Om de får stöd från myndigheter kan man införa en lag som säger att man inte får kalla sig frisör utan certifikat. 

Ellen Stjernholm, 20, har jobbat som frisör sedan studenten för ett och ett halvt år sedan. Men eftersom hennes arbetsgivare saknar gesällbrev har hon inte samlat en enda av de 3000 timmar som krävs för ett gesällbrev. Hon är kritisk till Frisörförbundets förslag.

– Det är tråkigt. Jag har samma utbildning och erfarenhet som andra som gått utbildningen och jobbat lika länge. 

Oro inför framtiden
För Ellen Stjernholm är gesällbrevet inte det viktigaste för tillfället. Hon trivs bra där hon är just nu. Men Jenny Bondesson är oroad över framtiden för frisöryrket om ingenting händer.

– Med det systemet vi har krävs behöriga frisörer för att utbilda frisörer. Om inga blir behöriga kan vi inte utbilda frisörer i framtiden. Jag har en stor oro inför framtiden. Vi behöver en certifiering som ska vara ett krav för att få öppna salong överhuvudtaget. 

Hon är också positiv till Frisörföretagarnas förslag om en lag på vem som får kalla sig frisör. 

– Det skulle leda till ett annat tänk. Frisörer skulle anställa istället för att hyra ut stolar och yrkesstoltheten skulle komma tillbaka.

Inte viktigt
Men de kunder P4 Blekinge intervjuar tycker inte att gesällbrevet är så viktigt. Lennart Sträng tycker att det finns andra kvaliteter att leta efter.

– Det är klart att det är bra när det sitter en tavla på väggen. Men det viktiga är hur de klipper och hur de bemöter en.