"Dödsdom mot sexbloggar" när Google tar bort sökvägar

7:16 min

Om du skriver en blogg med sexuellt innehåll och publicerar dig via Googles bloggverktyg Blogger kan du räkna med färre läsare framöver. Google tar nämligen bort sökvägar till den här typen av bloggar.

De nya användarvillkoren som Google presenterat innebär att man tar bort alla sökvägar till bloggar med sexuellt innehåll, vilket innebär att de blir svåra att söka efter.

I praktiken är det en dödsdom mot de här bloggarna, det menar kulturjournalisten Andreas Ekström på Sydsvenskan som också skrivit boken Google-koden om nyttan och faran med det stora amerikanska nätföretaget Google.

-- Google vill helst slippa att vara en redaktion utan vill bara tillhandahålla grymma tekniska tjänster, som de ju är väldigt bra på. Problemet är att det publiceras så mycket material på bloggar som de har etiskt eller publicistisk ansvar för innehållet, och det vill de inte ha, säger Andreas Ekström. 

Det gäller bloggar som har något med sex, nakenhet, pornografi eller extremism att göra. Det är inte säkert exakt när detta kommer att börja gälla, men någon gång inom en månads tid.   

– Hade jag ägt en blogg med den här typen av innehåll så hade jag tagit det säkra före det osäkra och flyttat bloggen någon annanstans redan idag. Jag hade också valt att ha en svensk server, istället för amerikansk, säger Andreas Ekström.