Göteborg starkare matstad

Restaurangerna Koka tillsammans med SK Mat och Människor i Göteborg har tilldelats sina första stjärnor i Guide Michelin Nordic cities 2015.

I den nya michelinguiden, som presenterades idag går Göteborg framåt, med 2 nya Guide michelinstjärnor. Totalt tilldelades Sverige 21 stjärnor varav 6 i Göteborg. Sedan tidigare har Thörnströms kök, Bhoga, 28+ och Sjömagasinet 1 stjärna vardera, som de behåller. De nya göteborgsrestaurangerna som tilldelas stjärnor är Koka, samt SK Mat och Människor som tilldelas varsin stjärna.

I framtiden kan också restauranger utanför storstäderna tilldelas stjärnor. Tidigare har det bara varit restauranger i Sveriges tre storstäder som haft möjlighet att komma med i den prestigefyllda guiden. I år var det dock inga restauranger i Sverige utanför storstäderna som tilldelades någon stjärna.

Under sitt Sverigebesök förra året meddelade Michael Ellis, direktör för Guide Michelin, att den nordiska regionen ur ett gastronomiskt perspektiv blivit både dynamiskt och evolutionärt. Samtidigt är Norden ett geografiskt stort område varför det är en extra utmaning för kroginspektörerna att hitta de verkliga guldkornen.