EU-migranter berättar om sin egen situation

3:00 min

I kväll hålls ett möte i Oskarshamn om EU-migranter som är där för att tigga pengar till sitt uppehälle. Mötet ordnas av Oskarshamns kristna råd, som uppskattar att elva romer från Rumänien befinner sig i stan just nu.

– Jag vet att många tycker det är negativt med tiggeri, men vi tigger inte för nöjes skull. Vi är fattiga och lider nöd och det gör mig ont att tigga, säger Siminic.

Han brukar sitta utanför en matbutik i Kristineberg i Oskarshamn med en pappmugg framför sig. När jag träffar honom har han fått en tallrik varm soppa i kyrkan intill.

Han är en av elva romer från Rumänien som befinner sig i Oskarshamn för att försöka samla ihop pengar till mat och sjukvård i hemlandet.

Oskarshamns kristna råd, som är en ekumenisk sammanslutning, har engagerat sig i romernas situation. Tillsammans med en sponsor har de ordnat med tillfälligt boende till de romer som är i Oskarshamn.

Det är Oskarshamns kristna råd som bjuder in till ett öppet samtalsmöte torsdag den 26 februari om vad som kan göras för att hjälpa EU-migranterna i Oskarshamn.

Siminic är en av de romer som ska vara med på mötet och berätta om sin situation via tolk.

--Romerna i Rumänien är marginaliserade. På grund av situationen som råder i Rumänien har jag och min närmsta familj kommit till Oskarshamn för att be om hjälp, säger Siminic.

Anders Nordqvist, är frivillig inom Oskarshamns församling och har engagerat sig i romernas situation. Han hoppas att Siminics medverkan ska ge deltagarna på mötet större förståelse för romernas situation.

– Jag tycker att stämningen har lättat i Oskarshamn, så att folk ser dem mer som människor, än att de bara sitter på trottoaren.

I december hölls ett första möte om EU-migranternas situation och under torsdagens möte ska man också följa upp vad som hänt sedan dess.