Hamza Rifi Bougamza: Morsan sa åt mig att sluta

1:47 min

Thaiboxaren Hamza Rifi Bougamza från Rinkeby i Stockholm gick sina första matcher i smyg. Nu kan han utses till Årets förebild på Kampsportsgalan.

Hamza Rifi Bougamza är en av de stora profilerna inom svensk thaiboxning. Nyligen tog 23-åringen sitt fjärde SM-guld i thaiboxning och är den bästa thaiboxaren i sin klass. Medaljerna har han ramat in och hänger nu på rad hemma i rummet Rinkeby.

Inför den stora Kampsportgalan på Berns den 28 mars är Hamza Rifi Bougamza nominerad till Folkets pris tillsammans med bland andra de stora MMA-stjärnorna Alexander Gustafsson och Nico Musoke.

Men han är även nominerad till priset som Årets förebild.

– Bara att jag är nominerad betyder allt, jag behöver inte ens vinna priset. Att folk ser upp till mig och ser mig som en förebild räcker för mig.

Hamza Rifi Bougamza spelade länge fotboll i Kungsängen innan han började med thaiboxning. Han visade sig snabbt vara en naturbegåvning och brukar jämföra sig själv med Zlatan - han presterar även när han inte är på topp.

– Zlatan är min största idol. Han är från förorten och har tagit sig hela vägen till toppen. Jag ser upp till sådana karaktärer. Det motiverar mig.

Hamza Rifi Bougamza har rötter i Marocko och bor i Rinkeby med sin stora familj. Han beskriver sin uppväxt som bra, men medger att det inte alltid varit lätt.

-- Det har varit tufft, men jag har varit rik på kärlek. När man hamnade utanför huset kunde man göra dumma grejer som man kan ångra nu. Jag vill visa barnen en annan väg, säger han.

Nästa match blir i VM i augusti. Då lär Rinkebys ungdomar flockas runt storbildsskärmar och hejar på sin idol. Sen ska han försöka gå en match i MMA, Mixed Martial Arts.

– Jag är redan en legend i min förort, säger han.

Den rollen tar han på största allvar. Vid sidan av thaiboxningen pluggar Hamza Rifi Bougamza till mäklare på distans, och det är viktigt för honom att få fler ungdomar att börja plugga eller satsa på sin idrott.

– Att få en person att göra något positivt är värt mer än flera miljoner kronor för mig. Jag kommer alltid säga det. Jag kommer alltid slåss för barnen.

Med framgångar kommer ju ofta ett stort ansvar?

– Jag bär det på min rygg fram till någon annan tar över, säger han.