Jönköping

Åtalad: "Pistolen inte min"

Rättegången mot de två 17-åringar som misstänks för mord och mordförsök i Jönköping i höstas kommer att hållas bakom stängda dörrar. Det beslutade tingsrätten när rättegången startade idag.  

Vid den första rättegångsdagen kommer åklagaren lägga fram sitt åtal, och den den överlevande killen kommer att få ge sin bild av vad som hände på platsen. Han är inte på plats i rättegångssalen, utan hörs via videolänk.

Man kommer också att höra den döde killens mamma och pappa, som är på plats vid rättegången. Rättegången väntas ta fem dagar.

En av de åtalades advokat begärde tidigt att hela rättegången ska ske bakom stängda dörrar, alltså utan publik och media. Han hänvisade framför allt till de inblandades låga ålder men även om risken för påverkan från publiken. Rätten godkände begäran och efter det att åklagaren lagt fram sitt åtal och försvarsadvokaterna svarat stängdes förhandlingarna för alla, utom inblandade samt föräldrar och syskon.

Åklagen hade dessförinnan förklarat att han vill se de två åtalade fällda för mord, mordförsök och narkotikabrott. Försvaret förklarade å sin sida att deras klienter nekade till brott, en av de åtalade nekade till ansvar eftersom han säger sig ha handlat i nödvärn medan den andra visserligen varit på plats men förnekar att han gjort något överhuvud taget.

Pistolen som använts med dådet ska, enligt en av de åtalade, i själva verket ha tillhört den döde - som gått till attack. I tumultet som uppstått ska man ha kommit över pistolen och avlossat skotten.