Fem års fängelse för folkrättsbrott

1:08 min

Fem års fängelse blev domen för en 28-årig syrisk man som åtalats för folkrättsbrott och synnerligen grov misshandel. Mannen blir därmed bara en av tre personer som döms för folkrättsbrott i Sverige.

Det starkaste beviset mot mannen var är en film som visar hur han och flera andra misshandlar en fastbunden fånge.

Enligt Hanna Lemoine, kammaråklagare på internationella åklagarkammaren i Stockholm, är det troligen första gången som någon åtalats i Sverige för gärningar som begåtts i Syrien sedan inbördeskriget bröt ut. Domen är även unik då den är blott den tredje i Sverige där en person fälls för krigsbrott.

– Det här är första gången man har prövat frågan om den här typen av beteenden ska utgöra folkrättsbrott just i Syrien. Det var något vi har intresserade av att få prövat, säger kammaråklagare Henrik Söderman till P4 Stockholm.

Ägde rum 2012

Misshandeln ägde rum sommaren 2012 på en okänd plats i Syrien. Mannen som deltog i inbördeskriget på oppositionssidan deltog i en misshandel tillsammans med en rad andra människor. Offret var en företrädare för al-Assad-regimen.

Den dömde ska enligt domen "visat synnerlig hänsynslöshet" och misshandeln bedöms som "tortyrliknande".

– Gärningen som sådan, den synnerligen grova misshandeln, är begången mot en person som var frihetsberövad och med all sannolikhet också frihetsberövad på grund av den interna väpnade konflikten som pågår i Syrien. Det är ju förutsättningen för att det här ses som ett folkrättsbrott, säger kammaråklagare Henrik Söderman.

Mannen avslöjades i Sverige när en vän till 28-åringen såg videoklippet och filmade av det för att sedan lämna till polisen. Filmen ska mannen enligt domen publicerat ett flertal gånger via sociala medier. 28-åringen erkände under rättegången att han deltagit i misshandeln men att han tvingats göra det för att själv inte bli dödad eller misshandlad.

Ingen utvisning

Åklagarna hade yrkat på 5,5-6 års fängelse samt utvisning. Förutom folkrättsbrott döms mannen även till fängelse för grov misshandel, däremot utvisas inte personen. "Det råder enligt tingsrätten inte någon tvekan om att det under en tid som det i dagsläget går att överblicka inte går att utvisa honom till Syrien. Tingsrätten saknar kännedom om det kan finnas något annat land till vilket ett utvisningsbeslut kan verkställas", skriver tingsrätten i domen.