Svensk ekonomimästare ska utses

På fredagen börjar SM i ekonomi. Ekonomistudenter från hela Sverige träffas för att tävla om vem som har lärt sig mest. I år hålls tävlingen i Uppsala.

Carin Söderström som är en av projektledarna, berättar hur det kommer att gå till.

– Frågorna kommer upp på en bildskärm och så läses den upp av domaren som har skrivit den. Sedan får lagen tre minuter på sig att skriva ett svar på frågan. Under tiden som de tänker så spelar ett jazzband live och så kan publiken lyssna på musiken och det är även till för att man inte ska kunna prata mellan publiken och de tävlande.

Lite som Vi i femman alltså?

– Lite grann, fast lite äldre deltagare.

Nationell tävling
Svenska Mästerskapen i ekonomi är en nationell tävling i ämnet ekonomi för Sveriges universitets- och högskolestudenter.

Frågorna ska mäta kunskapsnivån inom ekonomiämnets alla delar. De har därför en spännvidd över företagsekonomi, nationalekonomi, statistik, handelsjuridik, börskunskap, ekonomisk historia, ekonomisk geografi och aktuella händelser relaterade till ekonomi.

Tävling i två dagar
Efter lokala uttagningar runt om i Sverige har 22 högskolor och universitet skickat var sitt lag om tre studenter till Uppsala där årets upplaga av SM i ekonomi för studenter hålls.

På fredagen börjar utslagstävlingen och på lördagen är det alltså dags för final inför publik och med domare. När vinnarlaget är utsett är det pampig avslutning på studentnation, en traditionell Uppsala-gasque.

Carin Söderström säger att det viktigaste inte är att vinna utan att ha kul.

Men varför ska man tävla i ekonomi?

– En anledning kan vara meriten, det är väldigt bra att ha på sitt CV, att man har varit svensk mästare i ekonomi. Man lär sig mycket och får se hur mycket man faktiskt får ut av sin utbildning. Sedan kan man också ta prispengarna som en anledning, de som vinner får 30 000 kronor att dela på.

Får man jobb om man vinner?

– Nej, det får man inte, men i och med att man är med i den här tävlingen så får man chans att träffa näringslivet, och det är ett bra tillfälle att visa upp sig för hela ekonomisverige.

Jonas Ohlin
jonas.ohlin@sr.se