Fler giftlarm är att vänta

1:24 min

Det kommer att dyka upp fler larm om gifter i exempelvis vårat dricksvatten, det menar Fredrik Andreasson på länsstyrelsen i Blekinge. 

Det var igår som det kom nya uppgifter om farliga ämnen i det de brandskum som idag används av Försvaret och på länsstyrelsen utgår man alltså från att man kommer att hitta fler farliga ämnen i naturen.

– Det är tyvärr ganska säkert och det beror på hur lagstiftningen när det gäller de här ämnena är utformad, säger Fredrik Andreasson som arbetar med miljögifter på länsstyrelsen i Blekinge.

Det nya ämnet som det talas om är slående likt ämnet PFOS, som fans i det brandskum som förbjöds för över tio år sedan.

Fredrik Andreasson visar i sin dator att det i praktiken bara skiljer någon enstaka molekyl från det som är lagligt eller olagligt och han liknar det hela vid den debatt som varit kring den syntetiska drogen Spice. Där har myndigheter klagat på att bara man gör pyttesmå ändringar i den kemiska sammansättningen så går man från olagligt till lagligt, medan effekten i det stora hela är den samma.

Hos Ronneby kommun var det igår en överrakning att det brandskum som idag används av försvaret innehåller farliga ämnen och precis som hos länsstyrelsen är man orolig över vad som kan dyka upp i framtiden.