Elever i Ardala kämpar för sänkt hastighet på E20

1:51 min

Eleverna på Ardala skola ger inte upp kampen om att få myndigheterna att sänka hastigheten på E20.

Eleverna i Ardala är oroliga för att en olycka till slut ska inträffa på den trafikerade vägen, som går bara ett stenkast från skolan. Skolbussar och skjutsande föräldrar svänger av och på E20 varje dag vid på-och avfarter som barnen menar är farliga.

Elevrådet på skolan med ordförande Ellen Svensson och sekreterare Isabelle Eriksson i spetsen har vänt sig till myndigheterna med sitt önskemål att få hastigheten sänkt på E20 förbi Ardala.

– Hastighetsgränsen är 100 nu och man kan misstänka att det finns de som blåser på ännu snabbare än så, säger Isabelle Eriksson. Vi vill ha hastigheten sänkt till 70 och en fartkamera.

Elevrådet tillsammans med rektor Caroline Frisell Ivarsen fick dock inte det besked de önskade från länsstyrelsen, Trafikverket och polisen som förklarar att hastigheten 100 kilometer i timman är lämplig med hänsyn till sikten och antalet fordon på vägsträckan.

Eleverna håller inte med myndigheterna, utan tänker fortsätta jobba för en hastighetssänkning, berättar Ellen Svensson.

– Om man försöker påverka och får ett nej, så kan man antingen ge upp eller bara köra på.

Nästa steg blir att skriva ett nytt brev till länsstyrelsen, engagera elevernas föräldrar och informera Skara kommun om arbetet för att sänka hastigheten på E20 förbi Ardala.