Jobben fler i USA

Det fortsätter att skapas fler jobb i USA. Under förra månaden skapades det 274 000 nya jobb, och det är 100 000 fler än vad analytikerna hade räknat med.

Framför allt är det inom byggbranschen och inom tjänstesektorn som dom nya jobben finns. Däremot går det sämre för fabrikerna i USA, där jobben minskade för andra månaden i rad. Arbetslösheten i USA ligger kvar på 5,2 procent.

Tidigare i veckan höjde den amerikanska centralbanken styrräntan med en kvarts procentenhet för åttonde gången i rad, till tre procent. Och centralbanken varnade också för riskerna med inflation i USA. Statistiken från arbetsmarkandsdepartmenetet idag visar också att snittlönerna har höjts under april månad, och analytiker tror att centralbanken kommer att fortsätta höja räntan fler gånger under året för att förhindra inflation.

President George Bush har just nu extra god anledning att hoppas att den amerikanska ekonomin fortsätter att gå bra. Han är just nu inne i sin mest intensiva period för att försöka övertyga amerikanerna om fördelarna med hans stora pensionsreform. En reform som går ut på att amerikanerna själva ska investera pengar i privata pensionskonton. Om människor har jobb och en bra hushållsekonomi ökar chanserna för att man är beredd att stödja presidentens hittills mycket kritserade förslag.

Sara Stenholm, New York.