Nya slukhål från explosioner oroar forskarna - här är fyra fakta om fenomenet

I Sibirien har en ny typ av slukhål hittats. Den hetaste teorin just nu är att det är klimatpåverkan som får jorden att explodera.

Slukhål är inget nytt fenomen. Det är hål i marken som ofta finns där det är mycket kalk i marken.

– Det är som grottor där taket rasar in kan man säga. Ibland dyker det upp bilder från Florida till exempel där någon har förlorat sin Porsche för att marken plötsligt har gett vika, säger Mark Johnsson som är docent i kvartärgeologi på Göteborgs universitet och försöker förklara fenomenet med hål i marken för oss.

Klimatförändringar får marken att explodera

För ungefär ett år sedan dök det upp bilder på en ny sorts slukhål från Sibirien och på senare tid har det kommit flera liknande.

– Det här är inte alls samma sak. Det verkar vara explosioner från marken som bildar stora hål. Det har uppkommit flera i Sibirien, säger Mark Johnson.

Exakt hur eller varför dessa hål plötsligt bildas i jorden vet man inte men det oroar forskarvärlden.

"De flesta behöver inte oroa sig"

Den dominerande teorin kring det här är att det är metangas i marken som bildar ett tryck. Samtidigt som klimatförändringar får permafrosten i marken att bli tunnare. Trycket blir då starkare än permafrosten och det kommer upp ur marken.

– De flesta behöver inte vara oroliga för det här. Förutsättningarna i hur marken ser ut, med just mycket metangas och permafrost finns mest där det inte är jättemycket bebyggelse. Men det här väcker så klart frågor om hur mycket vi påverkar klimatet, säger Mark Johnson.

Snabb fakta om slukhål: