Fredriks liv förändrades med parkinson

16 min

Det var för drygt två år sedan som Fredrik Ekdala fick beskedet: Du har parkinsons sjukdom. Istället för att brytas ner han Fredrik byggt upp.

– Många människor skulle nog reagera så, men jag gjorde inte det. Det tog ungefär en kvart att smälta det beskedet sedan vände mitt liv och jag tog ny sats och ny riktning, svarar Fredrik Ekdala på frågan om parkinson-beskedet slog undan benen på honom.

Hösten 2012 fick han diagnosen parkinsons sjukdom - men istället för att brytas ner har Fredrik Ekdala byggt upp en ny tillvaro, där han numera bland annat är en flitigt anlitad föreläsare. Just nu är han aktuell med "När livet inte blir som man tänkte sig".

Min pappa fick diagnosen ett år innan mig och det var väl ungefär den bilden jag hade av en parkinson-patient... 30 år äldre än mig och att man skakar och går stapligt och det är ju den vanliga bilden av parkinson. Det är inte mer än 20 personer per år som är under 50 år som får parkinson.

Hör hela intervjun med Fredrik Ekdala och om hans kamp mot, och liv med, sin parkinsonsjukdom. Lyssna i ljudklippet ovan.