Kan ha varit knarksvamp på ugnsplåten

1:12 min

En Sollefteåfamilj fick i måndags kväll förgiftningssymptom efter att ha ätit mat från en plåt. Och det är själva plåten som misstänks ha innehållit narkotiska ämnen, enligt B-O Lundberg som är förundersökningsledare vid polisen i Sollefteå.

– Det är plåten som är huvudspåret, säger B-O Lundberg.

Familjen på fem personer i olika åldrar åt kött och pommes frites till middag. Och det var potatisstavarna som den här kvällen las direkt på plåten - inte som annars med ett papper emellan. De som åt av potatisen, fyra i familjen, blev kraftigt påverkade, och fick åka ambulans till Sollefteå sjukhus. Jonas Höjer, läkare vid Giftinformationscentralen kontaktades.

– De hade drabbats av hjärtklappning, stora pupiller, muntorrhet, yrsel och enligt behandlande läkare vid sjukhuset ska familjemedlemmar även ha drabbats av hallucinationer. Det var en som satt och pratade för sig själv, säger Höjer.

Familjen var ganska nyinflyttade i lägenheten i Sollefteå tätort. Någon annan tros ha tillagat spice, egenodlade svampar eller den i hela Sverige vanliga vilda svampen toppslätskivling - som är narkotikaklassad. Det betyder att svampen inte ens får plockas. Inte heller brukas.

– Symptombilden stämmer här, säger Jonas Höjer.

Polisen har nu skickat plåten på analys till laboratorium i Linköping.

– Vi avvaktar analysen, säger förundersökningsledare Lundberg.

Letar ni efter de tidigare hyresgästerna?

– Nej, vi har ingen anledning till det just nu, säger B-O Lundberg vid sollefteåpolisen.