Foppas tröja hissas i Örnsköldsvik

7:01 min

I dag hissas en fana med Peter Forsbergs namn och nummer upp i taket på arenan i Örnsköldsvik. Han räknas inte bara till en av Sveriges bästa, utan till en av världens bästa hockeyspelare genom tiderna. 

Här berättar radiosportens Christer Jonasson, som följt Foppas karriär väldigt noga, om sina upplevelser. Vi hör även klassiska referat och hör vad Ö-viks-borna tycker om Forsberg. 

Efter att ha hyllats runt om i världen, i bland annat Denver, Toronto och av det internationella förbundet så är det nu dags att han hyllas i hemstaden. Vid OS-94 i Lillehammer gjorde 20-årige Peter Forsberg nummer 21 till sitt varumärke och avgjorde OS-finalen mot Kanada efter en sanslös straffdramatik.

Det var Peters straff som blev frimärke men det var Tommy Salos räddning av nästkommande straff, som gav Foppas straff dess värde. 1994 spelade Peter Forsberg och hans Modo SM-final mot Malmö och Peter avgjorde en av finalerna i förlängningen. Nu hjälpte det inte, Malmö vann SM-guldet med 3-2 i matcher.

Det här jublet verkade pågå hur länge som helst, jag har inte hört något liknande. Det har var enda gången som det var bilkö hela vägen hem till Sundsvall, från Örnsköldsvik.

I en av bilarna på väg hem satt en 13-årig kille – Henrik Zetterberg – senare även kallad Zäta.

Karriären för Foppa gick rakt uppåt snabbt: VM-guld 92 som 18-åring. OS–guld 94. Årets Rookie i NHL 95. Stanley Cup-vinst 96. Debut i Elitserien gjorde han som 17-åring.

Och han var så bra redan då att jag ofta ville göra intervjuer efter matcherna med honom.

”Kan du inte prata med någon annan” sa Peter. ”Jag vill inte, ta någon annan ….jag var ju med förra gången…”

Han var ju bäst redan då, men ville inte bli uppmärksammad mer än andra. Två OS-guld, två VM-guld, två Stanley-Cup-titlar, Årets Rookie i NHL och vinnare av poängligan i NHL.