Därför blir det ingen fredsring runt synagogan i Köpenhamn efter terrordåden

1:28 min

Förra helgen samlades över 1 000 muslimer i armkrok med varandra, i en fredsring, runt synagogan i Oslo. Nu ska muslimer i Stockholm göra samma sak men i Köpenhamn säger polisen nej.

Spåren efter terrorattentaten i Köpenhamn för två veckor sedan syns fortfarande vid synagogan där en judisk man blev ihjälskjuten. Trottoaren är dränkt i blommor, folk tänder ljus och sörjer. I hörnen står tungt beväpnade poliser och bevakar dygnet runt samtidigt som stora polisbussar spärrar av biltrafiken.

– Det har ansökts om att få göra en fredsring runt synagogan den här helgen, men det har Köpenhamnspolisen sagt nej till, berättar polisens informationschef Mads Jensen.

Stort säkerhetspådrag fortfarande

Anledningen till att fredsringen inte blir av i Köpenhamn är på grund av det höjda säkerhetsläget som råder i hela staden och särskilt kring synagogan.

– För ögonblicket säger vi nej till det här. Men det är omöjligt att säga hur länge säkerhetsläget kommer se ut som det gör, säger Mads Jensen som har förhoppningen att manifestationen kan ske någon gång längre fram.

Det var 30-åriga Niddal El-Jabri som inspirerades av manifestationen i Oslo och ansökte om att få arrangera en likadan kring synagogan på Krystalgade.

– Jag tycker att det är ett bra inititativ för brobyggning och dialog. Kanske kan det lösa konflikter, kanske krossar det fördomar, säger Niddal El-Jabri.

Viktigt för symboliken

Istället för en fredsring runt synagogan har ett muslimskt nätverk arrangerat en manifestation mot hatbrott på Rådhusplatsen i Köpenhamn under fredagen.

– En fredsring symboliserar sammanhållning, respekt för världsreligioner. Den symboliserar också att vi inte drar några paralleller mellan krisen i Israel Palestina med judar och muslimer i Danmark, säger Niddal El-Jabri.