Svenskt silver i stafetten – Björgen först över mållinjen

3:46 min

Det svenska damlaget tog hem ett silver i stafetten i Falun, trots ett fall på tredjesträckan.

– Nu ska vi njuta hela dagen och kvällen, säger Charlotte Kalla precis innan Radiosportens reporter Roger Burman avfyrar selfiepinnen.

Stina Nilsson spurtade hem silvret till Sverige när hon gick om finskan Krista Pärmäkoski på sistasträckan.

– Hon provade ett ryck i sprintbacken men där var jag pigg så där lyckades hon inte bli av med mig. Jag bara sparade mig till sista och det gick väldigt bra så det var kul, säger Stina Nilsson.

Norge, som vunnit 11 av de 13 senaste stafetterna på damsidan, vann överlägset. Det norska laget med Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Marit Björgen var 29 sekunder före Sverige.

Orosmolnen hopade sig över det svenska lägret när förstasträckans Sofia Bleckur inte såg ut att ha bra glid under skidorna och blev frånåkt i nedförsbackarna. Vid den första växlingen var Sverige 12 sekunder efter Norge när Charlotte Kalla gav sig iväg.

Den nyblivna världsmästaren gick som ett ånglok i spåret och vid växlingen var Kalla ikapp Therese Johaug och Maria Rydqvist fick gå ut med en norsk rygg i sikte. Men på väg ut från stadion gick Maria Rydqvist omkull i en nedförsbacke och tappade viktiga sekunder mot Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Jag snubblade och fastnade i mina egna pjäxor, det var lite klantigt, säger Maria Rydqvist.

Jacobsen växlade över till Marit Björgen som fick en behaglig resa på den sista sträckan och kunde köra hem ett norskt guld. Jämnare var det där bakom mellan Sverige och Finland, men Stina Nilsson var starkare än Krista Pärmäkoski och fixade Sveriges sjätte medalj i Falun.

– Nu ska vi njuta hela dagen och kvällen, säger Charlotte Kalla.