Självmordsattack mot diplomatbil i Kabul

En självmordsbombare körde in i en turkisk diplomatbil i Afghanistans huvudstad Kabul i morse. I explosionen dödades två personer - den turkiske chauffören och en afghansk fotgängare. Talibanerna har tagit på sig ansvaret, men säger samtidigt att de trodde det var en amerikansk konvoj.

Explosionen skedde i diplomatkvarteren i Kabul, en kilometer från den svenska ambassaden och utanför den iranska ambassaden. Enligt Nato på plats ingick den turkiska bilen i en Natokonvoj. Men om detta var en riktad attack mot civila mål är svårt att säga, anser den svenske ambassadören Peter Semneby.

– Det är svårt att säga om det här var en riktad attack eller om det var, så att säga, ett läglighetsmål, där angriparen var ute efter att angripa vilket utländskt mål som helst.

Det kommer uppgifter från talibanerna att de var ute efter en amerikansk konvoj men tog fel.

– Man får ju också ta kommunikéer och tillkännagivanden från organisationer som tar på sig ansvaret för sådana här attacker med en nypa salt. Det är inte alltid sant det som sägs, säger Peter Semneby.

Säkerhetsläget i Afghanistan är just nu väldigt skört sedan huvuddelen av de utländska styrkorna drogs tillbaka i december förra året.

Den nya afghanska regeringen som tillkom efter stor vånda och försening med president Ashraf Ghani och hans konkurrent i presidentvalet Abdullah Abdullah, som nu är en de facto premiärminister, har ännu inte fått alla ministrar på plats.

Nu stundar snart också ett parlamentsval. Till det kommer att några förhandlingar med talibanerna ännu inte har inletts, vilket inte ökar säkerheten, enligt Peter Semneby.

– Säkerhetsläget går i vågor. Men det finns givetvis en risk för att våldet kommer att tillta. Det finns säkert de bland talibanerna, och bland det väpnade upproret över huvud taget som gärna skulle vilja kraftsamla under den här säsongen för att testa sin styrka.

– Vid ett tillfälle då den militära närvaron inte är så överväldigande som den varit tidigare. Och kanske också testa den nya afghanska nationella enhetsregeringens styrka och sammanhållning, säger Peter Semneby, Sveriges ambassadör i Afghanistan.