Publiknätverket

Eldsjälen: Unga blir för curlade

11 min

Barbro Beckström är pensionerad speciallärare men hjälper fortfarande ungdomar som har svårigheter, med hjälp av gårdens hästar för att få ungdomarna att orka och må bättre.

Håller du med om att dagens ungdomar bli för curlade?

Hon vet inte varifrån engagemanget kommer, men hon har alltid varit en engagerad person. 

– I skolan var jag den som ordnade morgonsamlingar, skötte skoltidningen och var driftig. Sedan har det följt med. Jag blir fortfarande än idag förbannad när det är orättvisor och då vill jag försöka göra något åt det, berättar Barbro Beckström som idag är pensionerad från sitt jobb som speciallärare. 

Och det är många barn och unga hon hjälpt genom åren. 

– Jag vill att barn ska få hjälp och någon som ser till deras behov. Det händer att jag träffar på ungdomar här i Falkenberg som inte går i skolan och då blir jag upprörd och vill se till att de får hjälp.

Hon bor på en hästgård i Glommen norr om Falkenberg och tar ofta hästarna till hjälp för att få barn och unga att må bättre. 

– Djur är väldigt enkla, ärliga och raka i sin kommunikation, ofta mår människor som mår dåligt bättre när de får umgås med djur. 

Genom åren har hon sett många solskenshistorier, bland annat fostersonen som kom till dem som 16-åring. 

– Han mådde inte bra då, höll knappt ihop. Men så när han hade varit här på besök frågade han om han inte fick bo här med oss och hästarna och det fick vi lösa. Idag är han strax över 30 år, har fru och barn och pluggar till läkare. Sådant gör mig lite stolt, berättar hon. 

Hon tycker att dagens unga blir för curlade - men skyller det på föräldrarna. 

– Dagens ungdom får inte utlopp för sina idéer och kreativa tankar, de får inte öva sig i att göra misstag eller lära sig genom att få arrangera och göra saker själva. Vi vuxna lägger snubbeltråd för dem och jag tror inte det är bra.