Efter mordet - Argentina lägger ner underrättelsetjänst

1:42 min

I Argentina beslutar kongressen att lägga ner landets ökända underrättelsetjänst som varit intakt sedan militärdiktaturen. Anledningen är mordet på åklagaren Alberto Nisman i januari i år, där underrättelsefolk misstänks vara inblandade.

– Beslutet om att göra om underrättelseorganisationen har tagits efter en offentlig debatt och anledningen är att vi vill fördjupa demokratin. Den gamla säkerhetstjänsten var en börda från militärdiktaturen, sa regeringens stabschef Jorge Capitanich igår.

Förslaget att lägga ner den gamla underrättelsetjänsten och skapa en helt ny organisation med bättre insyn är ett initiativ som kommer direkt från president Cristina Fernandez de Kirchner.

I den politiska storm som blåste upp i samband med åklagaren Alberto Nismans död i januari riktades anklagelser åt alla möjliga håll. Regeringen misstänktes för inblandning men pekade då istället finger mot säkerhetstjänsten.

President Cristina Fernandez de Kirchner menade att underrättelseagenter påverkat åklagare Nisman i hans arbete med att utreda bombattentatet mot ett judiskt center i Buenos Aires 1994. Anklagelserna blev ett incitament för att lägga ner den ökända underrättelsetjänsten, som varit i stort sett intakt sedan militärdiktaturens dagar.

Men under debatten i kongressen igår hävdade flera oppositionella ledamöter att lagförslaget bara var en sidomanöver.

– Regeringen vill genom att fokusera på underrättelsetjänsten leda bort uppmärksamheten från Nismans död, sa Gustavo Valdes, kongressledamot för oppositionspartiet Union Civica Radical.