Skid-VM

Svenskt silver i stafetten – Björgen först över mållinjen

1:18 min

Stina Nilsson spurtade hem ett svenskt silver i stafetten före finskan Krista Parmakoski.

Norge, som vunnit 11 av de 13 senaste stafetterna på damsidan, vann överlägset i Falun.

Det norska laget med Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Marit Björgen var 29 sekunder före Sverige.

Orosmolnen hopade sig över det svenska lägret när förstasträckans Sofia Bleckur blev frånåkt i nedförsbackarna av nationer med bättre glid. Vid den första växlingen var Sverige 12 sekunder efter Norge.

Den nyblivna världsmästaren Charlotte Kalla gick som ett ånglok i spåret och vid växlingen var Kalla ikapp Therese Johaug och Maria Rydqvist fick gå ut med en norsk rygg i sikte. Men i en nedförsbacke ut från stadion gick Maria Rydqvist omkull och tappade viktiga sekunder.

Astrid Urenholdt Jacobsen växlade över till Marit Björgen som fick en behaglig resa på den sista sträckan och in över mållinjen. Jämnare var det mellan Sverige och Finland. Men Stina Nilsson höll Krista Parmakoski bakom sig och fixade Sveriges sjätte medalj i Falun.

– Jag ska jubla för det svenska silvret, det var fantastiskt bra med en sådan här anspänning på hemmaplan, de har skött sig exemplariskt, det var olyckligt bara med Marias fall, säger förbundskapten Rikard Grip.


Resultat, damernas VM-stafett
1) Norge
2) Sverige +29 sekunder
3) Finland  +31