Svenskt VM-silver i stafetten

1:40 min

Stina Nilsson spurtade hem ett svenskt silver i stafetten före finskan Parmakoski.

– Nu ska vi njuta av det här hela dagen och kvällen, säger Charlotte Kalla.

Norge, som vunnit 11 av de 13 senaste stafetterna på damsidan, blev för svåra för Sverige i Falun.

Det norska laget med Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Marit Björgen vann stafetten med 29 sekunder före Sverige.

Orosmolnen hopade sig över det svenska lägret när Sofia Bleckur på förstasträckan blev frånåkt i nedförsbackarna av nationer med bättre glid. Vid den första växlingen var Sverige 12 sekunder efter Norge.

Den nyblivna världsmästaren Charlotte Kalla gick som ett ånglok i spåret och vid växlingen var Kalla ikapp Therese Johaug och Maria Rydqvist fick gå ut med en norsk rygg i sikte. Men i en nedförsbacke ut från stadion gick Maria Rydqvist omkull i en nedförsbacke och tappade viktiga sekunder.

– Jag snubblade och fastnade i mina egna pjäxor, det var lite klantigt, säger Maria Rydqvist.

Astrid Urenholdt Jacobsen växlade över till Marit Björgen som fick en behaglig resa på den sista sträckan och in över mållinjen. Jämnare var det mellan Sverige och Finland. Men Stina Nilsson höll Krista Parmakoski bakom sig och fixade Sveriges sjätte medalj i Falun.

– Hon provade ett ryck i sprintbacken men där var jag pigg så där lyckades hon inte bli av med mig. Jag bara sparade mig till sista och det gick väldigt bra så det var kul, säger Stina Nilsson.