Arbetsmarknadspolitik

Arbetsförmedlingens nya enhet i Östersund jagar fuskare

1:43 min

Från den första mars skärps kontrollen av långtidsarbetslösa som har aktivitetsstöd och utvecklingsersättning. Det innebär att fler kan förlora ersättning om de inte sköter sig. 

Granskningen kommer att göras av Arbetsförmedlingens nya enhet med 40 anställda i Östersund.

– Det är ju bra att de skärper kontrollen på dem som verkligen fuskar, som inte söker jobb och inte vill jobba eller göra någonting, säger Maria Berg, som har praktik på Röda Korsets second hand-butik Kupan och är en av de som berörs av de nya reglerna.

Men om man missar ett möte till exempel?

– Då är det ju förjävligt att det blir strängare, för missa kan ju alla göra.

Det är omkring 170 000 arbetslösa i landet som liksom Maria Berg får ersättning för att de deltar i olika arbetsmarknadspolitiska program.

Alla arbetslösa ska varje månad fylla i en aktivietsrapport. På Arbetsförmedlingens nya kontor i Östersund räknar man med att varje månad granska och fatta beslut utifrån uppemot 15 000 aktivitetsrapporter där man funnit avvikelser. Det nya systemet innehåller flera nyheter.

– Tidigare har Arbetsförmedlingen bara haft möjlighet att stänga av folk från programmen och det har blivit en ganska tuff konsekvens för den enskilde, nu införs en trappa med lite mildare sanktioner, säger Erik Bakkman, chef på den nya enheten till P4 Jämtland.

Att arbetslösa stängts helt av har dock varit en ovanlig åtgärd. Med det nya systemet beräknas fler långtidsarbetslösa drabbas av olika sanktioner. Allt från en varning, till avstängning i en eller som mest 45 dagar. Samma reglerer infördes för A-kassan förra hösten efter beslut av den förra Alliansregeringen.

Kritikerna menar att ni kommer att administrera bestraffningar.

– Den bilden delar inte jag. Det finns redan idag en förväntan på dem som söker jobb. Skillnaden nu är att det blir mer enhetlig av de ärendena, och förhoppningsvis också tydligare för den enskilde.