Nu skärps reglerna för 160 000 arbetslösa i Sverige

2:44 min

Från den 1 mars gäller nya, skärpta regler för de arbetslösa i Sverige som ingår i olika arbetsmarknadspolitiska program. Det här innebär att fler kan bli av med sin ersättning om de inte sköter sig.

Maria Berg är en av de cirka 160 000 personer som berörs av förändringen. Hon har själv missat att skicka in den aktivitetsrapport som arbetssökande måste lämna varje månad.

– Ja, jag glömde skicka in i tid och då ringde de och talade om det, så var det inget mer det, berättar hon.

Tidigare har det varit ovanligt med hårdare åtgärder när personer som ingår i olika program inte uppfyllt de krav som Arbetsförmedlingen ställer, till exempel att söka anvisade jobb, komma till möten och lämna sin aktivitetsrapport i tid.

Det handlar om långtidsarbetslösa med aktivitetsstöd och unga som har så kallad utvecklingsersättning.

I praktiken har det fram tills nu bara funnits en åtgärd för Arbetsförmedlingen att ta till mot de här personerna: att avbryta programmet och dra in ersättningen om de inte skött sig.

– Det är tämligen ovanligt och det beror ju på att man uppfattar det som oproportionerligt, det är alltså en väldigt stark åtgärd kanske för någon mindre förseelse, säger Göran Åhman, projektledare för införandet av det nya sanktionssystemet inom aktivitetsstöd på Arbetsförmedlingen.

Nu införs i stället en trappa med åtgärder. Först en varning, därefter dras ersättningen in en dag och så ökas det på till maximalt 45 dagar. Det här kommer att leda till att fler blir av med ersättning, enligt Göran Åhman.

– Om man inte kommer på besök, eller om man inte söker ett enskilt jobb eller så, då har det varit ovanligt tidigare att man återkallar programmet. Så vi bedömer att då kommer det här att öka naturligtvis, säger han.

Samma regler infördes för personer som har a-kassa redan för ett och halvt år sen. Där är det a-kassorna som tar beslut om åtgärder. Förändringen skedde efter beslut i riksdagen. Men reformen möttes av kritik, eftersom det till en början var stora problem med kontrollen av de så kallad aktivitetsrapporterna.

Till en början lät flera a-kassor bli att vidta åtgärder på grund av rapporterna. Idag ser det annorlunda ut - men det är fortfarande ovanligt att personer drabbas av de hårdaste åtgärderna.

– De flesta får bara en eller två, kanske max tre sanktioner på de här trappstegen. Det är väldigt ovanligt att man fortsätter upp och får höga sanktioner, alltså får 45 dagars avdrag eller sådana saker, det är mycket ovanligt, säger Göran Åhman.

Maria Berg och Hasse Eriksson är båda långtidsarbetslösa och har genom Arbetsförmedlingen fått praktik i en second hand-butik i Östersund. De tycker ändå att det finns en poäng i att kontrollen nu skärps.

– Det är bra, regler ska ju följas och det ska ju gälla alla, säger Hasse Eriksson.

Men om man missar ett möte till exempel?

– Missa det kan ju alla göra. Men med det här så är det ju en varning om man missar en gång. Och som jag sa, det är ju mänskligt, missa kan ju alla göra, säger Maria Berg.