Hot och hat mot Alexandra Pascalidou

1:09 min

Något beslut om hon ska fortsätta som programledare eller inte har hon inte tagit. Thomas Björklund, samordnare för Ring P1, säger att Alexandra Pascalidou är trött på allt hot och hat och vet inte om hon vill fortsätta. Samtidigt menar Thomas Björklund att han hoppas att hon är tillbaka och sänder Ring P1 i maj.

– Det är förfärligt. Oacceptabelt, sorgligt och man blir uppriktigt ledsen när man ser den hot och hat som många människor ägnar sig åt, säger Thomas Björklund, samordnare för Ring P1. 

Journalisten Alexandra Pascalidou har jobbat som programledare för P1:s ring in-program i många år. Ring P1 sänds från flera av Sveriges Radios redaktioner runt om i Sverige, i morse sändes sista programmet från Stockholm för denna gång.

På sin blogg skrev Pascalidou i onsdags kväll "I dag rann bägaren över. Samtidigt som smärtsamma mail trillade in under direktsändning höjde några inringare tonläget och var rent ut sagt så oförskämda att mitt tålamod brast". Blogginlägget har uppmärksammats i flera medier. Alexandra Pascalidou har inte bekräftat att hon slutar på Ring P1, men hon har varit i kontakt med Thomas Björklund.

– Hon är ledsen och tagen, men hon har inte tagit något beslut om vad hon ska göra som programledare för Ring P1. Hon vill fundera och se om hon orkar fortsätta i den här rollen, säger Thomas Björklund.

Pascalidou arbetar på frilansuppdrag för Sveriges Radio. I ett mail till Medievärlden skriver hon att hon som frilansjournalist inte har någon chef eller arbetsgivare att falla tillbaka på, "utan säkerhetsavdelningar och fallskärmar" och "det får vara nog nu". När det gäller säkerhetsarbetet får hon samma stöd från Sveriges Radio som en fast anställd får, säger Björn Löfdahl, programdirektör.

--  Vi har löpande ett antal säkerhetsåtgärder som rör henne och hennes situation. Så när det gäller säkerhetsarbete behandlar vi henne precis på samma sätt som vilken anställd eller vilken medarbetare i ett produktionsbolag eller vilken frilans som helst. Alla får samma stöd av oss, säger Björn Löfdahl.

Hur går ni vidare nu?

– Vi fortsätter säkerhetsarbetet som löpt under lång tid. Vi fortsätter ha en nära och bra dialog, som jag uppfattar det, med Alexandra för att hon ska känna sig trygg och för att vi förhoppningsvis ska få henne tillbaka i etern, säger Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges Radio.