Datanätet fungerar igen

2:58 min

Datanätet i Pajala kommun fungerar igen. Men branden i en industrifastighet i natt har fått stora konsekvenser för samhället. 

Elva företag i huset blev utan lokaler och datanätet slogs ut, vilket drabbade bland andra hälsocentralen och folktandvården. 

Fibern för bredband som går via företagshotellet är ett nav för flera Norrbottenskommuner (även Jokkmokk och Gällivare har haft störningar i dag). Kommunchefen i Pajala, Lena Jatko säger att man nu kommer att se över om så stor del av kommunens tekniska utrustning ska vara samlad på samma ställe. 

– När sådant här händer får man se över det, säger hon.

Nu fungerar datanätet igen liksom ordinarie telefoner till hälsocentralen och folktandvården. Hälsocentralen kommer att ringa upp till inbokade patienter för eventuellt ombokning av besök. Folktandvården i Pajala tar även de emot inbokade patienter i vanlig ordning.

Även på kommunen har bredbandet kommit tillbaka, berättar kommunchefen Lena Jatko i P4 Norrbotten.

– Vi har fått igång våra datorer och man har sagt att datanätet ska komma igång under eftermiddagen. Det enda som återstår är att man ska vara fortsatt sparsam med vattnet. 

Pajala kommun ber invånarna att vara sparsamma med vattenförbrukning i centralorten dygnet ut. Det krävdes stora vattenresurser under nattens brand och nu behöver nivåerna i vattentornet återställas till normalläge.

Kommunchefen berättar också att några av de drabbade företagen i det nedbrunna huset redan fått tillgång till ersättningslokaler.