Vapen på skolor i Göteborg

1:44 min

Många gymnasieelever berättar att de tror att det kan förekomma vapen på skolor. En kille berättar att han själv hade vapen med sig till skolan.

– Det finns ju vapen överallt, det finns säkert i vapen i skolan också. Kanske inte riktiga vapen men luftpistoler och soft air gun. Jag kommer ihåg att jag själv hade en luftpistol. Ja, jag hade med mig den överallt bara, jag fick en kick av det. Det var coolt att ha en puffra på sig, berättar en gymnasieelev.

Flera andra elever som vi pratar med tror att den här bilden stämmer och att vissa elever tar med sig vapen till skolan. Ingemar Hansson som är rektorssamordnare på Burgårdens utbildningscentrum menar att det inte skulle vara helt omöjligt att det förekommer vapen på skolor.

– Inte vad jag vet men jag skulle aldrig säga att jag vet att det inte finns, för det kan vara så, säger Ingemar Hansson.

Förra året publicerade Skolverket på sin hemsida information om väpnat våld i skolorna, om hur skolorna kan agera om det inträffar. Att det uppmärksammas nu är på grund av händelser på skolor i andra länder. Hugo Wester är undervisningsråd på Skolverket.
– Det är ju med anledning av de fruktansvärda händelserna internationellt men också i vårt närområde. Situationer på skolor i Finland som föranledde det här arbetet med grövre våld i skolan och sedan också det här om väpnat våld i skolan, säger Hugo Wester.