Nybyggt säljer trots osäkerhet

1:49 min

Just nu byggs det bostäder i hög takt i Västerås. Trots att lägenheterna är dyra och att det fortfarande råder osäkerhet kring hur framtida amorteringskrav kommer att se ut, så är lägenheterna lätta att sälja.

Det byggs på många platser runt om i Västerås just nu, bland annat på Pettersberg, Gideonsberg, Östermälarstand och Lillhamra.

De senaste tre åren har det byggts över 2 000 bostäder runt om i länet, de allra flesta i Västerås.  Men trots det är efterfrågan större än utbudet.

– Det finns ett väldigt stort intresse. Det är ett uppdämt behov och det blir lite som en ketchupeffekt. Vi tecknar avtal kontinuerligt, säger  Inga Norvik som är mäklare i Västerås.

För den som funderar på att köpa en bostad finns dock en del osäkerhetsmoln. Finansinspektionen vill se hårdare amorteringskrav på bostadslån, men exakt hur kraven kommer att se ut är inte klart.

I våras kom det också nya regler för hur bostadrättsföreningar får skriva av sina lån. Då blev många oroliga för att avgiften på en bostadsrätt plötsligt skulle höjas drastiskt. Men osäkerheten verkar inte påverka viljan att köpa en bostad.

– Initialt när man får den här vetskapen så brukar det bli en stagnation, men sen ebbar det ut och man är ändå i behov av en ny bostad och köper, säger Inga Norvik.