Enormt intresse för jobb på Säpo

Säkerhetspolisen, Säpo, försöker skaffa sig bredare kunskaper och rekryterar därför flera civila som ska analysera det som sker i vår omvärld. 20 personer får börja den nya utbildningen, men många fler anmälde sitt intresse, säger Säpochefen Klas Bergenstrand.

– Det här har lett fram till att vi fick 4 200 sökande till 200 platser och det kan jag säga att det är utomordentligt glädjande och som vi har sett det, är en test på Säpo som varumärke.

– Det är väldigt många fler än vi hade i fantasin och när vi ser på de som söker så kan vi säga att nästan alla uppfyller våra formella krav och det har varit en utmaning under våren att välja ut dem som ska börja jobba här också, säger Klas Bergenstrand.

Ingen James Bond-utbildning
20 personer är nu alltså antagna att börja Säpos aspirantutbildning, med start i september. Majoriteten är kvinnor och kraven är antingen en polisutbildning i botten eller en akademisk examen. Ett och ett halvt års utbildning med teori och praktik väntar.

När Säpo via annonser sökte ny kompetens blev gensvaret betydligt större än vad Klas Bergenstrand kunde ana. Intresset var till och med så stort att det fick hållas inte bara ett, utan flera informationsmöten inför fullsatta aulor.

Och de som hoppades bli någon ny James Bond, uppmanades att tänka om.

– Jag tror att många, möjligen med hjälp av en del kvällstidningar trodde att vi startade en James Bond-skola också. Då betonar vi att det inte är den typen av arbete vi gör. Vi har en spännande verksamhet och den innehåller rätt mycket dramatik.

Intellektuellt arbete
Men det de nyanställda framför allt ska syssla med är ett intellektuellt arbete, säger Säpochefen: underrättelseverksamhet och analyser.

– Mer och mer av vår verksamhet tar sikte på att lägga samman hotbilder och dra slutsatser av förändringar både i Sverige och i vår omvärld. Där krävs den typen av kunskaper, i historia, religion, statsvetenskap och nationalekonomi. På det sättet kan vi bidra, hoppas jag, på ett väldigt bra sätt till de säkerhetspolitiska bedömningar som vi måste göra och som också regeringen måste göra.

Kan ni inte de här sakerna idag?

– Vi kan arbetsmetoder och vi har traditionellt självklart personer som arbetar och har arbetat med den här typen av frågor också.

– Men det leder ju fram till slutsatsen att vi kan bli ännu duktigare, vi kan ännu tydligare profilera oss som en underrättelseorganisation, en underrättelsemyndighet som kan ta fram uppgifter om de hot som Sverige står inför, säger Klas Bergenstrand.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se