Goodluck Jonathan: Boko Haram är pressat

1:18 min

Vinden håller på att vända för terrorgruppen Boko Haram i Nigeria. Det säger landets president Goodluck Jonathan inför valet i slutet av mars.

President Goodluck Jonathans kommentar kom kort efter två blodiga självmordsattentat i norra Nigeria. Minst 17 dödades i Potiskum och minst 10 i Kano, den största staden i norr, under veckan.

President Jonathan förklarar dåden med att Boko Haram nu är pressat och därför slår mot mjuka mål. Nigerias armé, som tidigare haft stora problem med att slå tilllbaka mot Boko Haram, har under de senaste veckorna återtagit åtta samhällen.

Även styrkor från grannländerna Tchad och Kamerun är inblandade i strider mot Boko Haram. Tchadiska soldater sägs ha dödat över 200 Boko Haram-anhängare i tisdags i gränsområdena mellan Nigeria och Kamerun.

I Nigeria har över 10 000 människor dödats i våld som tillskrivs Boko Haram och över en och en halv miljon människor är på flykt. President Jonathan har tidigare kritiserats för att inte ta hotet från Boko Haram på allvar.

Presidentvalet, som skulle ha hållits i mitten av februari, sköts upp till slutet av mars, just på grund av säkerhetsskäl. Boko Harams ledare Abubakar Shekau har i en video sagt att han tänker göra allt han kan för att störa valen.

Om de militära framgångarna mot Boko Haram håller i sig, så kan det gynna president Jonathan, som står mot oppositionskandidaten Mohammadu Buhari i ett val som beskrivs som det jämnaste på decennier.