Får betala 800 kronor mer för mosad mat till sjuka frun

1:38 min

Du får söka bostadsbidrag. Det var svaret som Hasse Ohlsson fick efter att Lysekils kommun höjt priset på maten på alzheimersjuka hustrun Ullas särskilda boende i Lysekil.

P4 Väst har kartlagt vad maten kostar i äldreomsorgen i vårt område, och Lysekil är enda kommunen som gjort en kraftig höjning av mattaxan sedan förra året.

– Det ökar nu med 807 kronor, och det är ju alldeles för mycket, säger Hasse Ohlsson.

-- Maten är ju jätteviktig för dem som bor på sådana här boenden, och då ska det ju vara en rimlig summa också, anser jag.

Hasse är på besök hos sin alzheimersjuka fru Ulla på Lysekilshemmet. Där är han varje dag, för att hjälpa henne att äta- hon måste få mosad mat för att inte riskera att sätta i halsen.

– Och det gör jag gärna. Hon har varit så snäll mot mig, tidigare i livet.

Det är bra på Lysekilshemmet, säger Hasse, bortsett från den dyra maten.

I våra 14 kommuner varierar mattaxan på särskilda boenden rejält: Strömstad är billigast med 2 853 kronor per månad för helpension.  Mellerud är dyrast med en taxa på 4 198 kronor.

Lysekil ligger mittemellan, men är enda kommunen som har höjt priset kraftigt, till 3 560 kronor efter årsskiftet.

Och nu räcker inte Ullas pension längre, säger Hasse, som är upprörd över beskedet han fick på socialkontoret när han klagade på höjningen:

– De sa till mig på socialen att du får väl söka bostadsbidrag! Jag som aldrig i livet har haft ett bidrag.

-- Att de tar från Ullas pension, det får jag acceptera. Men jag ska inte behöva lägga till pengar. Har man gjort rätt för sig hela livet ska man väl ha det skapligt när man blir äldre, tycker jag, säger Hasse Ohlsson.  

Maria Forsberg, socialdemokratisk ordförande i socialnämnden i Lysekil, säger till P4 Väst att anledningen till beslutet om den kraftiga höjningen är att taxan innan dess låg stilla i många år.