Präst inledde förhållande med änka – blir av med jobbet

Den präst i Växjö stift som har anmälts för att ha inlett en relation med en kvinna som han träffat i yrket obehörigförklaras nu av domkapitlet. Han får nu inte längre arbeta som präst.

Kvinnan, en nybliven änka, ska enligt domkapitlet ha varit med om traumatiska händelser och fått kontakt med prästen genom själavårdande samtal. De ska efter hand ha skrivit textmeddelanden till varandra där det framgick att de inlett en kärleksrelation. Bland annat ska prästen ha skrivit att han varit förälskad i kvinnan och att han ville leva tillsammans med henne. 

Domkapitlet skriver i ett pressmeddelande att de ser allvarligt på händelsen eftersom en person som tar emot själavård står i beroendeställning till prästen och måste kunna känna sig trygga i att prästen vet var gränserna går och håller dem.

Enligt prästen som varit verksam i Jönköpings län ska han inte längre ha kontakt med kvinnan. 

Samme präst ska nyligen också ha avtjänat en treårig prövotid efter allvarliga brister i sin tjänsteutövning. Bland annat ska det ha handlat om att han betett sig onormalt i kontakten med inte minst kvinnor och flickor. Han har för närvarande ingen tjänst inom Svenska kyrkan.