Allt fler marockanska barn vill till Sverige

2:21 min

Allt fler ensamkommande marockanska barn söker asyl i Sverige. Sedan 2010 har antalet nära 30-faldigats.

Samir, som vi kallar honom, lämnade Marocko för två år sedan. Nu har han beviljats uppehållstillstånd i Sverige. När vi träffar honom på Gotland där han nu bor berättar han om den hårda tillvaron i Marocko.

– Vi var tvungna att hitta mat själva och ibland var vi tvungna att tigga. Vi levde på sopor som människor kastade, och försökte hitta något att äta i de, säger Samir som nu är 18 år gammal.

Han är en av flera ensamkommande barn från Marocko som sökt asyl i Sverige de senaste åren. I fjol sökte 381 ensamkommande barn från Marocko asyl, fyra år tidigare var det bara fjorton.

Orsaken till att barn från Marocko kommer nu har att göra med en rad omständigheter, enligt Migrationsverket. Barnen smugglar sig exempelvis in på båtar eller klamrar sig fast under lastbilar för att komma till Europa.

– Det har varit relativt enkelt att ta sig från Marocko till Europa framförallt till Spanien, man tror att det finns bättre förutsättningar för att skapa sig ett bra liv i Europa med jobb och så vidare, säger Kjell-Terje Torvik som är verksamhetsexpert på Migrationsverket.

Men i södra Europa, och i Spanien dit många marockanska barn tar sig, har finanskrisen slagit till hårt och det är svårt att få jobb och livnära sig. Från och med 2008 har ensamkommande barn som lever där, eller som nyligen tagit sig dit, fortsatt norrut, säger Kjell-Terje Torvik.

– Sedan vet vi inte hur många som finns här som inte sökt asyl, det har inte vi någon koll på.

Vem har koll på det?

– Ja, ingen skulle jag vilja säga. För att vi ska kunna se det så kräver det någon form av registrering, säger Kjell-Terje Torvik.

På citypolisen i Stockholm har man också märkt av det här, allt fler barn från Marocko syns på Stockholms gator och de har ofta lämnat en hård tillvaro bakom sig.

– Man har en grund som är rätt trasig hemma. Antingen om det är ekonomiskt och ren fattigdom där hemma, men det kan också vara mycket alkohol i hemmet och strul överhuvudtaget. Och sedan har de levt gatulivet genom hela Europa, säger Christian Frödén på citypolisen.

Samir kommer ihåg tiden då han levde på gatorna i Tanger och han tänker på de barn och ungdomar som blev kvar.

– Många har aldrig haft någon familj i sitt liv, de har levt hela sitt liv på gatan, säger han. Ingen vill bo som de bor.