Regeringens samordnare tyst om M-förslag

1:14 min

Sveriges nationella samordnare för utsatta EU-migranter, Martin Valfridsson, vill inte kommentera Moderaternas förslag på att låta vaktbolag köra bort tiggare som sover i tältläger.

I onsdags morse kunde vi återigen rapportera om att polisen kört bort tiggare från centrala Stockholm. Den här gången EU-migranter som haft sina boplatser kring Norra Bantorget.

Men de flyttar bara en bit bort, och tältlägren blir inte färre.

Martin Valfridsson har nyligen fått i uppdrag av regeringen att se över hur arbetet med utsatta tiggare, EU-migranter och andra som bor på gatan och lever av det de kan få i sin pappmugg.

Han har precis rest runt i olika byar i Rumänien och träffat flera anhöriga till personer som tigger i Sverige. 

– Jag träffade en kille som var 18 år och fick träda in som vårdnadshavare för sina fyra småsyskon. Hans föräldrar var på Gotland, säger Martin Valfridsson.

I uppdraget ingår att stödja det arbete som utförs av myndigheter, kommuner och landsting och organisationer som möter utsatta EU-medborgare som vistas tillfälligt i Sverige.

– Vi stirrar fattigdomen i vitögat och det är vi inte vana vid i vårt land. Vi har systematiskt byggt upp en välfärd och raderat fattigdomen från våra gator, så det är inte en lätt fråga.

Att långsiktigt hjälpa gruppen från fattigdom handlar om att skapa möjligheter till försörjning, säger Martin Valfridsson. Hur duktiga kommunerna i Sverige är på det varierar.

– Jag möter väldigt många engagerade kommunpolitiker som försöker göra så gott de kan. Men det fungerar nog ganska olika runt om i landet och det är anledningen till varför jag finns.

I veckan kom Anna König Jerlmyr (M) med ett uppmärksammat förslag om att vaktbolag framöver ska sköta avhysningen av EU-migranter på gatorna. Hon vill att regeringen ser över en lagändring.

Men så långt är inte Martin Valfridsson beredd att gå ännu.

–  Jag vill inte ha någon åsikt om det nu. Jag hoppas att vi med de begränsade resurser vi har kan hjälpa de utsatta människorna som befinner sig här.