Sverige tappar i patentligan

1:41 min

Kinesiska företag blir allt större konkurrenter till europeiska, det visar det Europeiska patentverket EPO:s årsrapport. Sverige tappar och telekomföretaget Ericsson har passerats av kinesiska Huawei när det gäller antalet patentansökningar.

Bara mellan 2013 och 2014 ökade antalet patentansökningar i Europa från Kina med 18 procent till mer än 26 000. Motsvarande siffra för svenska företag förra året var drygt 5 000 ansökningar, oförändrat jämfört med året innan.

Men när andra länder blir mer aktiva innebär det att Sverige tappar en aning i den europeiska patentligan från en andraplats till en fjärdeplats mätt i antal patent i förhållande till folkmängd.

– Sverige är redan på en hög nivå men det är alltid bättre att öka än att stå still, säger Benoȋt Battistelli, chef för det Europeiska patentverket, EPO, som tycker att Sverige kan bli bättre när det gäller patent.

Totalt ökade patentansökningarna i Europa med 3 procent under 2014 till en ny rekordnivå, det är i linje med den utveckling som varat de senaste 15-20 åren. Enligt EPO visar det att företagen måste bli mer och mer innovativa för att klara sig i konkurrensen.

Telekomföretaget Ericsson är i särklass mest aktivt bland svenska företag följt av SKF och Electrolux. Men Ericsson som varit nummer ett i Europa när det gäller patent inom kommunikationsteknik tappade 2014 förstaplatsen till den kinesiska rivalen Huawei.

– Det har mest symbolisk betydelse, säger Benoȋt Battistelli, men klart är att kinesiska företag som tidigare bara konkurrerat med låga löner nu utmanar europeiska och amerikanska företag inom teknologi.